Kvalitná výživa a rekonvalescencia po operácii

Pooperačné obdobie má aj pri tých zdanlivo najjednoduchších a najkratších operáciách mnohé úskalia. Človek nie je stroj, ktorý by sa dal naprogramovať alebo kde by výmena jednej skrutky vyriešila problém zakaždým rovnako. Preto nemožno nikdy vylúčiť, 
že sa v pooperačnom období objaví napriek všetkej starostlivosti 
a profesionalite medicínskeho 
a ošetrujúceho personálu nejaký zádrh. Tomu, aby sa riziko komplikácií minimalizovalo, pomáha kvalitná výživa pred operáciou aj po nej.

Pred operáciou

V prvých hodinách po operácii môže, zvlášť ak išlo o rozsiahly zákrok vykonávaný v celkovej anestézii, dochádzať ku kolísaniu krvného tlaku, obehovým poruchám a poruchám dýchania. V tomto období je výživa pacienta v rukách lekára. Pokiaľ ide o operáciu plánovanú, je dobré sa na operáciu pripraviť vopred aj kvalitnou výživou. Ak vás čaká operačný zákrok, snažte sa mať aspoň týždeň pred ňou (ale každý deň sa počíta) vyváženú stravu
s dostatkom plnohodnotných živočíšnych bielkovín (biele mäso, polotučné mliečne výrobky, ryby morské aj sladkovodné), vitamínov, minerálnych látok a tekutín, aby ste boli v čo najlepšom nutričnom stave.

Po zákroku

V ďalších dňoch po zákroku je pre pacienta jednou z hlavných otázok, kedy a ako sa mu zahoja rany. Nielen kožní rez, ale hlavne operované orgány a ich okolie, ktoré môže byť, zvlášť pri veľkých operáciách, ovplyvnené tiež. Tu hrá správna výživa rolu priam kľúčovú, pretože na hojenie rán je potrebné mať dostatok „materiálu“ (bielkoviny, tekutiny, vitamíny, zvlášť vitamín C, a všetky ostatné zložky potravy) 
a mať čo najlepšie nastavený imunitný systém. Okrem nemocničnej stravy tu veľmi môže pomôcť (po konzultácii s ošetrujúcim lekárom a nutričnou terapeutkou) konzumácia nutričných doplnkov. Šetrne a ľahko doplní všetky potrebné živiny a energiu. (zak)
Zdroj:
vnl.xf.cz
Špeciálna chirurgia, nakl. Galén – učebnica pre lekárske fakulty

Čtěte dále:

Výživa sondou po prekonanej mozgovej príhode

Podávanie výživy je u pacientov po prekonanej mozgovej mŕtvici jedným z hlavných problémov, ktorý je nutné riešiť. Kým sa stav pacienta...

Mliečne výrobky sú zdravé nielen pre deti, pomáhajú aj starým ľuďom

Všetci si z detstva pamätáme, že mliečne výrobky sú dôležité pre zdravé a silné kosti. Vápnik obsiahnutý v mlieku nám však pomáha...

Jednotvárna strava seniorom nesvedčí

Ľudský život do istej miery opisuje kruh. Z krehkého a starostlivosť si vyžadujúceho dieťaťa človek vyrastie na sebestačného dospelého,...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST