Ako bojovať proti infekcii

Strava pozitívne ovplyvňuje imunitné pochody v organizme. Pokiaľ trpíte infekčným ochorením, tak to samo osebe vedie k vyššej spotrebe živín 
a energetických zásob. Infekčné ochorenie sa potom môže opakovať alebo mať horší priebeh. Vhodne zvolený jedálny lístok pomôže zvýšiť odolnosť vášho tela proti infekciám.

Imunita potrebuje svoje…

Utiecť zo začarovaného kruhu infekcií pomôže dodržiavanie zásad správnej výživy. Môžete mať hmotnosť primeranú výške, ale nedostatok vitamínov a minerálnych látok na prvý pohľad viditeľný nie je. Napríklad nedostatok vitamínu A a zinku vedie jednoznačne k zvýšenému riziku infekcií. Imunitný systém na správne fungovanie nutne potrebuje i železo, selén, vitamíny C, D, E a vitamíny skupiny B.

Ako sa brániť infekciám:

•    Jedzte dostatok ovocia a zeleniny. Vitamíny v najprírodnejšej forme 
sú pre organizmus najviac prospešné. Nič v strave nemôže nahradiť dostatočnú porciu čerstvej zeleniny a ovocia. Vždy majte doma v chladničke pripravené zásoby zeleniny na varenie alebo ovocie na desiate. Deťom vždy do školy pridajte určitú porciu tej zeleniny či ovocia, ktoré im chutí.

•    Poraďte sa s lekárom o správnej výžive. Možno máte pocit, že na tom
s jedálnym lístkom nie ste až tak zle, ale skutočnosť môže byť úplne iná. Posúdiť by to mal odborník. Skúste si zapisovať každý deň úplne všetko jedlo, ktoré prijímate, a denník prineste so sebou k lekárovi či nutričnému terapeutovi. Uvidíte, že existuje priestor na zmeny.

•    Zaraďte do jedálneho lístka prípravky tekutej výživy – konzumované priamo alebo pridávané do jedla zvýšia množstvo vitamínov, minerálov a ďalších potrebných látok vo vašom tele. To je zvlášť dôležité pri opakovaných, vlečúcich
sa infekciách a zápaloch a pri ohrozených skupinách pacientov – napr. chronicky chorých senioroch. Prípravky kúpite v lekárni, sú k dispozícii v mnohých príchutiach
a pridať ich môžete i do kokteilov, kaší či polievok.  (skl)
Zdroj: www.scidev.net

Čtěte dále:

Hnačka a zápcha na cestách – I. časť

Hnačka na cestách Leto je časom výletov, dovolenky niekde za horami a malo by byť aj časom pohody. V lete však na nás častejšie ako...

Železo v červenom mäse neškodí, naopak

Spotreba rýb a hydiny v posledných rokoch vzrastá, zatiaľ čo hovädzieho alebo bravčového mäsa si dopriavame stále menej. Optimisti sa ...

Nenechajte si leto pokaziť črevnými ťažkosťami

Letné mesiace sú obdobím odpočinku, dovoleniek, slnka, kúpania… a tiež konzumácie sezónnych dobrôt. Zmrzliny, ovocie, grilované mäso alebo napríklad...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST