Ako uľahčiť zotavenie po operácii

Kto nám pomôže?

Pomocnú ruku ponúka lekársky overená tekutá výživa!

Výživa – nutricia – je rovnocennou súčasťou liečebného procesu a niekedy je jej úloha priam kľúčová. A takou situáciou rekonvalescencia po operácii rozhodne je. Po návrate z nemocnice, zvlášť po operačnom zákroku, treba chorého "postaviť na nohy". Splnilo sa mu, že sa vrátil domov, a nebezpečenstvo choroby je odstránené, alebo aspoň zmiernené. Je obklopený starostlivosťou svojich najbližších, je "doma". Ale väčšinou až doma si chorý uvedomí, aký je unavený, zoslabnutý, že obvyklé denné rituály, ako sú dodržiavanie zásad osobnej hygieny, príprava jedla, pohyb mimo domova a podobne, ho vyčerpávajú. Je to pochopiteľné. Pacient väčšinou pred odchodom do nemocnice pre bolesť, nechutenstvo a stres na stravu príliš nemyslí. Jeho výživa býva často nedostatočná. Operácia znamená obmedzenie príjmu potravy všeobecne, niekedy len určitých zložiek (napr. tuky). Ak v tomto čase nemal chorý kvalitnú nutričnú podporu vo forme tekutej výživy (sipping) či vhodných bielkovinových prídavkov, jeho telo má nedostatok bielkovín, znížila sa jeho obranyschopnosť a číha naňho nebezpečenstvo pooperačných komplikácií – zlé hojenie rany, preležaniny, infekcie.

Situáciu treba okamžite riešiť. A to znamená radikálne zmeniť jedálny lístok

Bielkoviny (proteíny) sú stavebnými kameňmi všetkých tkanív vrátane svalov, uľahčujú hojenie rán a regeneráciu tkanív. Dodávame ich formou chudého, ľahko stráviteľného mäsa (kuracie, morčacie, králičie), vajec a mliečnych polotučných výrobkov. Najvhodnejšie sú mliečne výrobky kyslé, napríklad jogurty, kefír, biokys. Bohatým zdrojom kvalitných bielkovín sú tvrdé syry (vhodný obsah tuku je 30 – 45 %). Nesmieme zabudnúť na ryby. Obsahujú vysoké percento ľahko stráviteľných bielkovín a cenné tuky s obsahom esenciálnych mastných kyselín n-3 a n-6. Dôležité vitamíny, minerálne látky, stopové prvky a vlákninu nájdeme v zelenine, ovocí, rastlinných tukoch (oleje) a obilninách. Orechy, semená, klíčky sú bohaté na bielkoviny, tuky, vitamíny, stopové prvky a enzýmy. Pre zaistenie optimálnej funkcie čriev je dobré myslieť na pro- a prebiotiká. Nájdeme ich v kyslých mliečnych výrobkoch a pri väčšej potrebe (pri hnačke či zápche) ich ľahko kúpime v lekárni. V situácii, keď bežná strava nestačí alebo chorý nie je schopný zjesť dostatočné množstvo, pomocnú ruku ponúkajú prípravky tekutej výživy (sipping), ktoré sa pomaly popíjajú medzi hlavnými jedlami. (skl) Zdroj: www.my-health-n-fitness.com

Čtěte dále:

Leto so sebou prináša zvýšené riziko vzniku preležanín

Pri starostlivosti o chorého s obmedzenou pohyblivosťou či pripútaného dlhodobo na lôžko by ste nemali s nástupom horúcich letných dní zabúdať...

Pripútal vás na lôžko úraz? Dostaňte sa čo najrýchlejšie späť do kondície!

Obväzy i bandáže, ľadové obklady, pokoj na lôžku a rehabilitácie – to všetko má svoje miesto v liečbe a hojení úrazov. Stále však v tomto výpočte...

Kvalitná strava prináša zdravie a vitalitu nielen v seniorskom veku

Vyvážený jedálny lístok je nevyhnutný na zaistenie a udržanie vitality u ľudí všetkých vekových skupín. Môžete mať tridsať alebo šesťdesiat, váš...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST