Bez bielkovín sa telo neobíde. Dodajte mu ich v správnom množstve

Tuky, cukry, vitamíny, minerály – to všetko sú živiny, bez ktorých by ľudský organizmus nefungoval, ako má. Nemenej dôležitou zložkou potravy sú bielkoviny. Ich potreba navyše s vekom prirodzene stúpa. 
A vyššie dávky bielkovín je nutné telu dodať aj pri rôznych výnimočných stavoch, napríklad v čase choroby, v období rekonvalescencie či pred 
a po operácii. Bielkoviny alebo proteíny sú pre organizmus človeka životne dôležitým stavebným kameňom. 
Bez nich by sa nevytvorili ani neobnovovali tkanivá vrátane svalov umožňujúcich pohyb, bielkoviny vo forme enzýmov
sa podieľajú na zrážaní krvi, riadia látkovú výmenu a udržujú vnútorné prostredie organizmu.


Kde sa berú

Bielkoviny treba telu dodávať zvonku prostredníctvom potravy. Náš organizmus 
ich totiž dokáže vyrobiť len prestavbou z iných proteínov. Tie človek potrebuje ako 
pri bežnom fungovaní, tak predovšetkým pri strese, po úraze, operácii, pri popáleninách, horúčke, infekcii, dlhodobej chorobe – teda pri stavoch, keď dochádza k veľkým bielkovinovým stratám a treba ich doplniť.


Signály poukazujúce na nedostatok bielkovín

Úbytok proteínov v tele sa prejaví sklonom k infekciám, poruchami imunity, metabolizmu, svalovej sily, krvnej zrážavosti, zhoršeným hojením rán a ďalšími zdravotnými problémami. Príčin je hneď niekoľko: nedostatočný príjem, vysoké straty bielkovín alebo ich vyššia potreba. Prvým signálom nedostatku bielkovín je napríklad neplánované chudnutie a strata svalovej sily – pocit slabosti.


Koľko je dosť

Zdravý dospelý človek by mal denne zjesť 0,8 g bielkoviny na jeden kilogram svojej telesnej hmotnosti. V praxi to u sedemdesiatkilového človeka znamená konzumácia 56 g bielkovín, čo nie je celkom málo. Je preto potrebné dbať na správne zloženie jedálneho lístka a vedieť, v ktorých potravinách proteíny hľadať. Strava bohatá na bielkoviny by mala obsahovať mliečne výrobky, chudé mäso, ryby a morské plody, vajcia, ale tiež strukoviny: šošovicu, fazuľu, hrach, sóju.


Potreba bielkovín sa mení nielen s vekom

V prípade úrazu, dlhodobej choroby alebo v seniorskom veku treba bielkovín organizmu dodať ešte viac. Starší človek by si mal denne dopriať 1,2 g bielkovín, aby doplnil ich prirodzený úbytok súvisiaci so starnutím. Dlhodobo chorí alebo ľudia po rozsiahlom úraze či operácii by bielkoviny mali dopĺňať v dennej dávke dosahujúcej až 1,5 – 2 g na kilogram ich telesnej hmotnosti pre uľahčenie rekonvalescencie. Ak také množstvo nie je možné prijať klasickú potravou, nebojte sa doplniť jedálny lístok o prípravky tekutej výživy. Tie jednoduchou formou zaistia potrebné živiny a energiu. 


Množstvo potravín s obsahom 20 g bielkovín
Plátok chudého mäsa alebo ryby
3 vajíčka
4 jogurty á 150 g
Asi 100 g tvrdého syra (celý balíček)
Asi 200 g tvarohu alebo tvarohového syra
600 ml mlieka
200 g šunky štandard, 154 g šunky výberovej, 125 g šunky najvyššej kvality
240 g varených strukovín
250 g chleba (5 krajcov)

 (jah) 

 

Čtěte dále:

Jednotvárna strava seniorom nesvedčí

Ľudský život do istej miery opisuje kruh. Z krehkého a starostlivosť si vyžadujúceho dieťaťa človek vyrastie na sebestačného dospelého,...

Ako byť fit aj v staršom veku: pravidlá výživy

Dobrá a kvalitná strava je dôležitá v každom veku, organizmus staršieho človeka však horšie znáša necitlivé zaobchádzanie. To, čo by mladému...

Výživa sondou po prekonanej mozgovej príhode

Podávanie výživy je u pacientov po prekonanej mozgovej mŕtvici jedným z hlavných problémov, ktorý je nutné riešiť. Kým sa stav pacienta...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST