Hnačka a zápcha na cestách – I. časť

Hnačka na cestách

Leto je časom výletov, dovolenky niekde za horami a malo by byť aj časom pohody. V lete však na nás častejšie ako v inom období roka číha nebezpečenstvo črevných ochorení, ktoré sa prejavujú bolesťami brucha a nepríjemnými hnačkami. Väčšinou ide o banálnu infekciu tráviaceho ústrojenstva, ktorá počas niekoľkých dní odznie, ale už prvé hodiny tohto ochorenia dokážu pekne potrápiť. Človek je slabý, vyčerpaný, všetko ho bolí. Predovšetkým treba urýchlene nahradiť stratu tekutín a minerálnych látok. Podávame vlažný čierny čaj, neperlivé minerálky, sucháre a staršie biele pečivo. Po odznení najakútnejších príznakov, väčšinou na druhý deň, zaradíme do diéty kašovité polievky (ryžovú, vločkovú, mrkvovú), dusenú ryžu, zemiakovú vodovú kašu, dusenú mrkvu, varené bezvaječné cestoviny. Pokrmy sa pripravujú bez tuku, mierne sa solia a podávame ich častejšie v malých porciách. Veľmi vhodné, zvlášť pre obsah živín a  minerálnych látok, sú dobre vyzreté banány. Po zlepšení stavu chorého pridávame netučný mäsový vývar s koreňovou zeleninou, varené chudé mäso - predovšetkým biele (kuracie, morčacie) a lúpané strúhané jablká. Stále máme na mysli pitný režim a dbáme na prísun najmenej 2 l vhodných tekutín denne. Postupne prechádzame na voľnejší diétny režim. Vyhýbame sa však jedlám koreneným, smaženým, nadúvacím, údeninám, výrobkom s majonézou. Obmedzujeme sladkosti, nekonzumujeme rýchle jedlá predávané v stánkoch a podobne. Alkohol je zakázaný. Pre obnovenie a správnu činnosť črevnej mikroflóry je výhodné podávanie probiotík a veľkým pomocníkom pre zaistenie dostatočného prísunu živín sú výrobky klinickej výživy. Ak sú ťažkosti závažnejšie, treba navštíviť lekára a zistiť príčinu problémov. Pre seniorov a malé deti sú infekčné hnačkové ochorenia zvlášť nebezpečné. Dehydratácia a s ňou súvisiace komplikácie bývajú u nich rýchlejšie a závažnejšie. Je rozumné sa snažiť týmto nepríjemnostiam predísť. Cestovanie znamená poznať úroveň hygieny navštevovanej krajiny a pamätať si, že čím je cieľ našej dovolenky exotickejší, tým väčšiu záťaž nášho organizmu spravidla znamená. (vea)

Čtěte dále:

Nenechajte si leto pokaziť črevnými ťažkosťami

Letné mesiace sú obdobím odpočinku, dovoleniek, slnka, kúpania… a tiež konzumácie sezónnych dobrôt. Zmrzliny, ovocie, grilované mäso alebo napríklad...

Ovplyvňuje výživa pacientov s rakovinou hrubého čreva priebeh ich ochorenia?

Dnes už asi všetci vieme, že nezdravá strava s nadmierou červeného mäsa a nedostatkom zeleniny a ovocia zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva....

Výživa pomáha obnoviť svaly oslabené nečinnosťou

Naše svaly citlivo reagujú na spôsob života, ktorý vedieme – ak ich nejaký čas nepoužívame, začnú sa cítiť zbytočné a postupne slabnú. Úbytok...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST