Kvalitná strava prináša zdravie a vitalitu nielen v seniorskom veku

Vyvážený jedálny lístok je nevyhnutný na zaistenie a udržanie vitality u ľudí všetkých vekových skupín. Môžete mať tridsať alebo šesťdesiat, váš každodenný výber jedál sa podieľa na tom, ako sa cítite, ako vyzeráte 
a akí ste zdraví.

Plánujte jedálny lístok

Strava má telu zabezpečiť dostatok vitamínov, minerálov, bielkovín, sacharidov aj tukov a tiež dostatok vody. A nejde len o obdobie, keď musí človek dodržiavať špeciálnu diétu, napríklad kvôli chorobe, pred operáciou alebo po nej atď. Plánovať to, čo si naservírujete na tanieri, sa vyplatí každý deň. Správna skladba jedálneho lístka dokáže okrem iného znížiť riziko vzniku srdcových ťažkostí, diabetu, rednutia kostí, rakoviny alebo málokrvnosti. Ak trpíte alebo ste v minulosti prekonali niektorú 
z uvedených chorôb, zameranie sa na vhodný jedálny lístok by pre vás malo byť samozrejmosťou. Úpravou stravy môžete dosiahnuť aj zníženie vysokého krvného tlaku, vysokej hladiny cholesterolu alebo dostať cukrovku pod kontrolu.

Dodajte telu energiu

Prísun dostatočného množstva kalórií a živín predstavuje pre telo palivo, na ktoré človek „ide“ celý deň.  Výpočet vhodného množstva kalórií závisí od veku, fyzickej aktivity, pohlavia, výšky, hmotnosti, prípadnej choroby atď. a mal by vám s tým poradiť lekár alebo nutričná terapeutka. 

Skladba jedálneho lístka má vplyv na telesnú hmotnosť

Konzumácia správneho počtu kalórií pomáha kontrolovať vašu hmotnosť. Obezita 
u starších ľudí je riziková z mnohých dôvodov. Patrí medzi ne prílišná záťaž kĺbov, srdca, zvyšuje sa riziko vzniku diabetu. Seniori však môžu mať aj opačný problém. Keď z nejakého dôvodu nie sú schopní prijímať dostatok kalórií a živín, hrozí podvýživa. Zistiť príčinu a vyriešiť ju je jediná cesta, ako si dlhodobo udržať kondíciu.   V čase, keď nie je možné, aby chorý jedol klasickú stravu (choroba, pooperačné stavy atď.), je vhodné zabezpečenie extra porcie kalórií a výživy inou formou. Na to skvelo poslúži tekutá klinická výživa.

Výber potravín ovplyvňuje aj zažívanie

Nedostatok vlákniny môže spôsobiť napríklad zápchu. Zaraďte preto do jedálneho lístka dostatok vlákniny v podobe celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny. Nezabúdajte ani na pitný režim. Určité potraviny zase môžu spôsobovať pálenie záhy, pri ktorom človek tiež stráca chuť do jedla. Pozorujte, čo vám nerobí dobre, 
a konzumácii týchto jedál sa radšej vyhnite.

Verte lekárovi

So správnou skladbou jedálneho lístka vám poradí aj ošetrujúci lekár alebo nutričná terapeutka. Zvlášť ak užívate určité lieky, ktoré môžu spôsobovať napríklad nechutenstvo, je nutná konzultácia s odborníkom.  

Každý môže začať lepšie a zdravšie jesť bez ohľadu na druh práce, ktorú vykonáva, svoj vek a celkový životný štýl. A nemusíte hneď zmeniť všetko. Postupnými krokmi k cieľu dôjdete tiež. A nebude to pre vás také náročné a obmedzujúce.  

TIP: Ak máte vo svojom okolí niekoho, kto by mohol potrebovať v tomto ohľade vašu pomoc, napríklad chorého alebo staršieho človeka, skúste mu ju ponúknuť. Možno mu tak pomôžete vyriešiť aj ťažkosti, ktoré so stravou zdanlivo nesúvisia.

(jah)

Zdroj: nihseniorhealth.gov/eatingwellasyougetolder/benefitsofeatingwell/01.html

Čtěte dále:

Rozloženie tukového tkaniva sa u anorektičiek v priebehu liečby mení

Je známe, že z hľadiska rizika infarktu, mozgovej mŕtvice a ďalších ochorení je najnebezpečnejší takzvaný centrálny typ obezity, keď sa...

Zápcha na cestách

Zápcha na cestách je tiež nepríjemná. Môže byť spôsobená nedostatočným príjmom tekutín, nepravidelným stravovacím režimom, stravou s nízkym obsahom...

Mliečne výrobky sú zdravé nielen pre deti, pomáhajú aj starým ľuďom

Všetci si z detstva pamätáme, že mliečne výrobky sú dôležité pre zdravé a silné kosti. Vápnik obsiahnutý v mlieku nám však pomáha...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST