Kvalitná výživa napomáha rekonvalescencii po operácii

Pooperačné obdobie má aj pri tých zdanlivo najjednoduchších a najkratších operáciách mnohé úskalia. Človek nie je stroj, ktorý by sa dal naprogramovať alebo kde by výmena jednej skrutky vyriešila problém zakaždým rovnako. Preto nie je možné nikdy vylúčiť, že sa v pooperačnom období objaví napriek všetkej starostlivosti a profesionalite medicínskeho a ošetrujúceho personálu nejaký zádrh. Tomu, aby sa riziko komplikácií minimalizovalo, pomáha kvalitná výživa pred aj po operácii.

Pred operáciou

V prvých hodinách po operácii môže, zvlášť ak išlo o rozsiahly zákrok vykonávaný v celkovej anestézii, dochádzať ku kolísaniu krvného tlaku, obehovým poruchám a poruchám dýchania. V tomto období je výživa pacienta v rukách lekára. Ak ide o operáciu plánovanú, je dobré sa na operáciu pripraviť vopred aj kvalitnou výživou. Ak vás čaká operačný zákrok, snažte sa mať aspoň týždeň pred ňou (ale každý deň sa počíta) vyváženú stravu s dostatkom plnohodnotných živočíšnych bielkovín (biele mäso, polotučné mliečne výrobky, ryby morské aj sladkovodné), vitamínov, minerálnych látok a tekutín, aby ste boli v čo najlepšom nutričnom stave.

Po zákroku

V ďalších dňoch po zákroku je pre pacienta jednou z hlavných otázok, kedy a ako sa mu zahoja rany. Nielen kožný rez, ale hlavne operované orgány a ich okolie, ktoré môže byť, zvlášť pri veľkých operáciách, ovplyvnené tiež. Tu hrá správna výživa rolu priam kľúčovú, pretože na hojenie rán je potrebné mať dostatok „materiálu“ (bielkoviny, tekutiny, vitamíny, zvlášť vitamín C, a všetky ostatné zložky potravy) a mať čo najlepšie nastavený imunitný systém.

Hojeniu rán pomáha vyvážená strava s dôrazom na dostatok kvalitných energetických zdrojov a dostatočný príjem vitamínov. Okrem nemocničnej stravy tu veľmi môže pomôcť (po konzultácii s ošetrujúcim lekárom) konzumácia nutričných doplnkov. Šetrne a ľahko doplní všetky potrebné živiny a energiu.

Vyhnite sa komplikáciám

Kvalitná výživa tiež znižuje riziko infekcie v rane, do istej miery znižuje riziko hlbokej žilovej trombózy (dostatočný príjem tekutín), krvácavých porúch (dodávanie železa, vitamínu K) a tiež duševných porúch, zvlášť v zmysle depresie a úzkosti.

(zak)

Zdroj:
vnl.xf.cz
Špeciálna chirurgia, nakl. Galén – učebnica pre lekárske fakulty

Čtěte dále:

Hnačka a zápcha na cestách – II. časť

Zápcha na cestách je tiež poriadne nepríjemná. Môže byť spôsobená nedostatočným príjmom tekutín, nepravidelným stravovacím režimom, stravou...

Kuchárka pre pacientov "Varíme s Nutridrinkom"

Keďže spoločnosť Nutricia chce byť stále bližšie k pacientom a prostredníctvom viacerých aktivít im uľahčiť prijímanie výživy, rozhodla...

Správnou výživou proti depresívnym stavom

Depresia môže postihnúť kohokoľvek, niektoré životné okolnosti však jej riziko zvyšujú. Výskyt depresií napríklad stúpa s vekom, je častejší ...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 601 600

Logo Nutridrink

PORADŇA ODBORNÍKA O VÝŽIVE V CHOROBE

Otázka od: Lucia (28. 10. 2014)

Moje diata ma laktozovu intoleranciu, dyspepticky sy, nechutenství prekonalo v januáry mononukleozu a v jul malo...viac >>

Odpoveď odborníka

Dobrý deň pani Lucia,
naše prípravky sú obmedzené vekom a výživovými potrebami jedinca. 
Prípravky pre...

 
 
 

NUTRITEST

 
 
 
Nutridrink - silnejší v boji s ochorením
Zmena názvu! Fortini pre deti Multri Fibre.
 
 
 
všetky videá

Video

 

Výživa v chorobe - malnutrícia

spustit video

 

Súťaž

 

Súťaženie je úplne jednoduché. Stačí správne odpovedať na naše súťažné otázky a cena môže byť vaša.

 

E-MAILOVÝ ZPRAVODAJCA


VAŠE PŘÍBEHY

Palacinky

S nutridrinkom, mam dobre skusenosti, dcerka ked mala afty a nic nechcela jest a pit, uz javila znamky dehydratgacie, ked nam...

VLOŽIŤ VLASTNÝ PRÍBEH
 
pokračovanie príbehu | pravidlá