Kvalitná výživa napomáha rekonvalescencii po operácii

Pooperačné obdobie má aj pri tých zdanlivo najjednoduchších a najkratších operáciách mnohé úskalia. Človek nie je stroj, ktorý by sa dal naprogramovať alebo kde by výmena jednej skrutky vyriešila problém zakaždým rovnako. Preto nie je možné nikdy vylúčiť, že sa v pooperačnom období objaví napriek všetkej starostlivosti a profesionalite medicínskeho a ošetrujúceho personálu nejaký zádrh. Tomu, aby sa riziko komplikácií minimalizovalo, pomáha kvalitná výživa pred aj po operácii.

Pred operáciou

V prvých hodinách po operácii môže, zvlášť ak išlo o rozsiahly zákrok vykonávaný v celkovej anestézii, dochádzať ku kolísaniu krvného tlaku, obehovým poruchám a poruchám dýchania. V tomto období je výživa pacienta v rukách lekára. Ak ide o operáciu plánovanú, je dobré sa na operáciu pripraviť vopred aj kvalitnou výživou. Ak vás čaká operačný zákrok, snažte sa mať aspoň týždeň pred ňou (ale každý deň sa počíta) vyváženú stravu s dostatkom plnohodnotných živočíšnych bielkovín (biele mäso, polotučné mliečne výrobky, ryby morské aj sladkovodné), vitamínov, minerálnych látok a tekutín, aby ste boli v čo najlepšom nutričnom stave.

Po zákroku

V ďalších dňoch po zákroku je pre pacienta jednou z hlavných otázok, kedy a ako sa mu zahoja rany. Nielen kožný rez, ale hlavne operované orgány a ich okolie, ktoré môže byť, zvlášť pri veľkých operáciách, ovplyvnené tiež. Tu hrá správna výživa rolu priam kľúčovú, pretože na hojenie rán je potrebné mať dostatok „materiálu“ (bielkoviny, tekutiny, vitamíny, zvlášť vitamín C, a všetky ostatné zložky potravy) a mať čo najlepšie nastavený imunitný systém. Hojeniu rán pomáha vyvážená strava s dôrazom na dostatok kvalitných energetických zdrojov a dostatočný príjem vitamínov. Okrem nemocničnej stravy tu veľmi môže pomôcť (po konzultácii s ošetrujúcim lekárom) konzumácia nutričných doplnkov. Šetrne a ľahko doplní všetky potrebné živiny a energiu.

Vyhnite sa komplikáciám

Kvalitná výživa tiež znižuje riziko infekcie v rane, do istej miery znižuje riziko hlbokej žilovej trombózy (dostatočný príjem tekutín), krvácavých porúch (dodávanie železa, vitamínu K) a tiež duševných porúch, zvlášť v zmysle depresie a úzkosti. (zak) Zdroj:
vnl.xf.cz
Špeciálna chirurgia, nakl. Galén – učebnica pre lekárske fakulty

Čtěte dále:

Kuchárka pre pacientov "Varíme s Nutridrinkom"

Keďže spoločnosť Nutricia chce byť stále bližšie k pacientom a prostredníctvom viacerých aktivít im uľahčiť prijímanie výživy, rozhodla...

Psychika hrá pri liečbe anorexie hlavnú rolu

Ochorenie anorexiou mnohokrát nekončí iba úspešnou "vykrmovacou" liečbou a obnovením normálnej hmotnosti. Mnoho pacientok má totiž aj...

Ako bojovať proti infekcii

Strava pozitívne ovplyvňuje imunitné pochody v organizme. Pokiaľ trpíte infekčným ochorením, tak to samo osebe vedie k vyššej spotrebe živín a...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST