Na diétu po sviatkoch s rozumom

Tiež ste si počas Vianoc užívali koláče, cukrovinky a rôzne dobroty a teraz riešite, ako zhodiť prebytočné kilá? Kľúč k zdravej vyváženej diéte nie je vo vynechávaní určitých potravín a jedál, ale v pestrej strave a v dodržiavaní správnych porcií. 

Zdravá strava znamená rozmanitosť 


Základné pravidlo je: drastické diéty nikdy, ale naozaj nikdy nefungujú. Ak chcete zhodiť prebytočné kilogramy, treba upraviť stravovacie návyky a celkový životný štýl. Postupne, krok za krokom, tak, aby bolo možné nastavené zmeny naozaj dlhodobo dodržiavať. A chorí ľudia by si mali snahu chudnúť rozmyslieť dvakrát – v čase boja tela s chorobou 
je obzvlášť dôležité doplňovať organizmu živiny a neradno sa s diétami zahrávať. 

Ovocie a zelenina


Táto skupina potravín do zdravého stravovania rozhodne patrí. Denne jedzte najmenej päť porcií ovocia a zeleniny. Doplnia telu potrebné vitamíny a minerály. Ovocie by malo byť prvou voľbou na desiatu, zelenina je zas ideálna, keď vás prepadne hlad popoludní. Ovocie a hlavne zelenina by mali byť súčasťou každého jedla počas dňa. Tieto potraviny chránia telo pred vznikom rôznych civilizačných chorôb, ako je rakovina alebo srdcové problémy. 

Pečivo, ryža, zemiaky, cestoviny


Tieto potraviny tiež určite nevynechávajte. Obsahujú sacharidy, ktoré sú hlavným zdrojom energie. Vyberajte však predovšetkým celozrnné výrobky, ktoré neobsahujú tzv. prázdne kalórie. 

Mlieko a mliečne výrobky


S konzumáciou týchto potravín opatrne. Väčšinou obsahujú veľké množstvo tuku. Na druhej stranu sú dôležitým zdrojom vápnika, prvku dôležitého pre kosti a zuby. 

Mäso, ryby, vajcia a strukoviny


Tieto potraviny zahŕňajú tak živočíšne, ako aj rastlinné zdroje bielkovín, ktoré 
sú dôležitou súčasťou všetkých buniek. Bielkoviny hradia telu 10 – 15 % energie 
a sú potrebné pre rast a regeneráciu. 

Potraviny a nápoje s vysokým obsahom tuku/cukru


Toto by vo vašom jedálnom lístku malo mať naozaj len veľmi sporadické miesto, 
ak vôbec nejaké. Obsahujú rafinovaný cukor, veľa soli a nasýtené mastné kyseliny 
– to všetko sa spája so vznikom mnohých chorôb. Samozrejme, ak potrebujete veľmi rýchlo doplniť energiu, v prípade núdze vám dobre poslúžia. Inak však obsahujú opäť tzv. prázdne kalórie, teda také, z ktorých telo vyrobenú energiu nezužitkuje a uloží ju v podobe tukových zásob. 


Ako podporiť vyváženú diétu


    •    Jedzte veľa ovocia a zeleniny.
    •    Konzumujte viac rýb.
    •    Znížte príjem „zlých“ tukov a rafinovaného cukru.
    •    Skúste menej soliť.
    •    Buďte fyzicky aktívni.
    •    Pite naozaj veľa tekutín, najlepšie čistej vody.
    •    Nevynechávajte raňajky.
    •    Nebojte sa sacharidov v podobe prírodnej ryže a celozrnných cestovín. 
         Do zdravého jedálneho lístka patria. 
    •    Skúste lokálne potraviny, chutia skvele.
    •    Zapíšte sa do kurzu zdravého varenia.
    •    Premýšľajte o jedle pozitívne.


Váš tanier by mal byť predovšetkým rozmanitý, nezabúdajte na zeleninu pri každom jedle. Jedzte veľmi pomaly. Len tak do mozgu doputuje informácia o plnom žalúdku v správnom čase a nezjete viac, než máte. Každý hlt dobre rozžujte.
Zmieša sa so slinami, ktoré obsahujú enzýmy dôležité na trávenie. 
A nakoniec – ak ste chorí, dbajte na dostatočný príjem energie a chudnutie odložte!

(jah)

Zdroj: 

www.bbc.co.uk/health/treatments/healthy_living/nutrition/healthy_balance.shtml 

Čtěte dále:

Včasná enterálna výživa a zotavenie po operácii

Včasná enterálna výživa sa dnes zavádza pri rôznych typoch operácií tráviaceho traktu. Ide o obdobie, keď pacient ešte nemôže prijímať normálnu...

Poruchy prehĺtania môžu viesť k vážnej podvýžive. Nepodceňujte ich!

Schopnosť prehltnúť potravu alebo tekutinu bez problémov sa môže zdravému človeku javiť ako absolútna samozrejmosť. To však neplatí pre pacientov,...

Výživa sondou po prekonanej mozgovej príhode

Podávanie výživy je u pacientov po prekonanej mozgovej mŕtvici jedným z hlavných problémov, ktorý je nutné riešiť. Kým sa stav pacienta...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST