Nesprávny jedálny lístok predlžuje dĺžku choroby

V čase choroby je jedlo často to posledné, na čo človek myslí. Pritom sa ukazuje, že kvôli zlej skladbe jedálneho lístka sa predlžuje čas uzdravenia až u polovice pacientov. Pri rovnakom počte ľudí sa choroba objaví znovu práve následkom nesprávnej skladby potravy. 
Keď však telo bojuje napríklad s infekciou, 
je nutné poskytnúť mu dostatočnú podporu 
– a to aj v podobe správneho jedálneho lístka. 

Ak nás trápi viróza, kĺby bolia, máme horúčku, často chýba chuť do jedla. Vyriešiť to tým, že prestaneme jesť, však nie je ideálne riešenie. Telo totiž nedostáva živiny, aby mohlo s chorobou patrične zabojovať. Odborníci na výživu upozorňujú, že 200 kilokalórií navyše oproti bežnému jedálnemu lístku môže pomôcť 
k uzdraveniu a navyše zabrániť opakovanému útoku choroby. Už pri mierne zvýšenej teplote vyžaduje organizmus väčšiu dávku energie, aby sa dostal do bežného, teda zdravého stavu. Toto platí nielen pri obyčajnom nachladení alebo chrípke, dôraz na výživu by sa mal klásť aj v prípade závažnejších chorôb, napríklad 
u onkologických pacientov. 

Premýšľajte o tom, čo jete


Zvýšený príjem kalórií však neznamená o dve šišky denne viac. Ide aj o to, 
čo presne jeme. V čase choroby by sme mali dbať na skladbu jedálneho lístka ešte viac než inokedy. Zaradiť by sme mali viac bielkovín, vitamínov a sacharidov.

Každá snaha o zmenu sa počíta


•    Jedzte, kedykoľvek máte hlad, nielen v obvyklom čase raňajok, obeda alebo 
     večere.
•    Dajte si päť alebo šesť menších jedál počas celého dňa namiesto troch väčších.
•    Majte poruke zdravé desiate v podobe ovocia, jogurtov, kúskov zeleniny, 
     orechov atd. 
•    Nepite pred jedlom alebo počas neho príliš veľa tekutín – rýchlejšie vznikne 
     pocit zasýtenia a chorý do seba nedostane potrebné kalórie. Výnimkou
     sú tekuté výživné drinky priamo určené ako náhrada jedla. 
•    Požiadajte o pomoc s varením – možno sa cítite hladní, ale nemáte dostatok
     energie na samotnú prípravu jedla. 

Urobte si z jedla príjemný zážitok


K stolovaniu si pusťte obľúbenú hudbu, pozvite rodinu, priateľov. Na zahodenie nie je ani vyskúšať nové recepty alebo nové potraviny.  Všetko, čo vám jedlo spríjemní  a zvýši naň chuť, sa počíta!
Nabudúce vám prinesieme praktické rady, ako sa dostať v čase choroby rýchlejšie do kondície.

(jah)

Zdroj: 

www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/patientinstructions/000035.htm
www.dailymail.co.uk/health/article-112859/Foods-help-recover--stay-fit.html 

Čtěte dále:

Nesprávny jedálny lístok predlžuje dĺžku choroby

V čase choroby je jedlo často to posledné, na čo človek myslí. Pritom sa ukazuje, že kvôli zlej skladbe jedálneho lístka sa predlžuje čas uzdravenia...

Na diétu po sviatkoch s rozumom

Tiež ste si počas Vianoc užívali koláče, cukrovinky a rôzne dobroty a teraz riešite, ako zhodiť prebytočné kilá? Kľúč k zdravej vyváženej diéte nie...

Nenechajte si leto pokaziť črevnými ťažkosťami

Letné mesiace sú obdobím odpočinku, dovoleniek, slnka, kúpania… a tiež konzumácie sezónnych dobrôt. Zmrzliny, ovocie, grilované mäso alebo napríklad...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST