Pacienti s nádorovým ochorením sú ohrození podvýživou

Každý zhubný nádor, aj vtedy, ak je liečiteľný, znamená pre pacienta dlhodobé ochorenie a náročnú liečbu. Liečba ožarovaním aj chemoterapia môžu spôsobovať nechutenstvo a zažívacie ťažkosti a tým ďalej prispievajú k vzniku podvýživy.

Výživa šitá na mieru

Pri niektorých typoch nádorov je vznik podvýživy pravdepodobnejší ako pri iných. Veľké riziko z tohto hľadiska znamenajú predovšetkým nádory tráviaceho traktu a tiež nádory v oblasti hlavy a krku, predovšetkým u tých pacientov, ktorí podstupujú rádioterapiu (liečbu ožarovaním). Najlepšie je vznik podvýživy vôbec nedopustiť, a zvlášť pri „rizikových“ nádoroch sa na kvalitu výživy zamerať hneď od začiatku ochorenia. Výsledky odbornej štúdie nedávno preukázali, že individuálne poradenstvo v oblasti výživy, keď sa pacientovi venuje nutričný špecialista a predpisuje mu výživu „na mieru“, je v prevencii vzniku podvýživy veľmi účinné. Zatiaľ čo u pacientov so štandardnou liečbou sa ich podvýživa v priebehu ochorenia postupne prehlbovala, u pacientov, ktorým bola venovaná individuálna nutričná starostlivosť, sa stav ich výživy postupne zlepšoval.

Výživa onkologicky chorých

Výživa konkrétneho pacienta závisí od druhu jeho ochorenia a aktuálneho zdravotného stavu. V prvom rade je dôležité správne určiť dennú dávku energie a bielkovín, ktorú pacient potrebuje. Odporúčaný energetický príjem a orientačné zloženie jedálneho lístka by aj u pacientov, ktorí nie sú hospitalizovaní, mal pomôcť stanoviť lekár alebo diétna sestra. Ďalej je vo väčšine prípadov vhodné dodržiavať nasledujúce pravidlá:
  • Stravu podávame v malých dávkach viackrát denne.
  • Strava by mala byť ľahko stráviteľná, ale zvlášť pri niektorých nádoroch je nutné dbať na to, aby sa aj ľahko prehĺtala. Ťažkosti s jedením a prehĺtaním môžu spôsobiť, že pacient odmieta potravu, a tým zbytočne zvyšuje riziko vzniku podvýživy.
  • Ak nie je nejaká potrava zo zdravotných dôvodov pre pacienta vyslovene škodlivá (čo sa stáva málokedy), má osobné prianie pacienta vždy prednosť pred poučkami stanovujúcimi, čo je vhodné a čo nie.
  • Aj horšie stráviteľné jedlo môžeme pacientovi dopriať, no v menšom množstve.
(vek) Zdroj: van den Berg M. G. et al: Comparison of the effect of individual dietary counselling and of standard nutritional care on weight loss in patients with head and neck cancer undergoing radiotherapy. Br J Nutr. 2010 Sep; 104 (6): 872–7.

Čtěte dále:

Užitočné rady, ktoré dovolia seniorom zostať v domácom prostredí

Väčšina starších ľudí tvrdí, že nikde inde im nebude tak dobre ako vo vlastnom byte alebo dome. Poradíme vám, ako zariadiť, aby vo svojich domovoch...

Seniori potrebujú viac bielkovín – udržia ich v dobrej kondícii

Aj ľudia vo vyššom veku môžu zostať silní a v dobrej kondícii – zásadné je konzumovať dostatočné množstvo bielkovín. Tie sú totiž dôležité na...

Leto prináša zvýšené riziko dehydratácie

S nástupom horúcich letných dní trávime omnoho viac času vonku. Slniečko nás láka do prírody a k vode, užívame si dovolenku, viac cestujeme....

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST