Pacienti s nádorovým ochorením sú ohrození podvýživou

Každý zhubný nádor, aj vtedy, ak je liečiteľný, znamená pre pacienta dlhodobé ochorenie a náročnú liečbu. Liečba ožarovaním aj chemoterapia môžu spôsobovať nechutenstvo a zažívacie ťažkosti a tým ďalej prispievajú k vzniku podvýživy.

Výživa šitá na mieru

Pri niektorých typoch nádorov je vznik podvýživy pravdepodobnejší ako pri iných. Veľké riziko z tohto hľadiska znamenajú predovšetkým nádory tráviaceho traktu a tiež nádory v oblasti hlavy a krku, predovšetkým u tých pacientov, ktorí podstupujú rádioterapiu (liečbu ožarovaním). Najlepšie je vznik podvýživy vôbec nedopustiť, a zvlášť pri „rizikových“ nádoroch sa na kvalitu výživy zamerať hneď od začiatku ochorenia. Výsledky odbornej štúdie nedávno preukázali, že individuálne poradenstvo v oblasti výživy, keď sa pacientovi venuje nutričný špecialista a predpisuje mu výživu „na mieru“, je v prevencii vzniku podvýživy veľmi účinné. Zatiaľ čo u pacientov so štandardnou liečbou sa ich podvýživa v priebehu ochorenia postupne prehlbovala, u pacientov, ktorým bola venovaná individuálna nutričná starostlivosť, sa stav ich výživy postupne zlepšoval.

Výživa onkologicky chorých

Výživa konkrétneho pacienta závisí od druhu jeho ochorenia a aktuálneho zdravotného stavu. V prvom rade je dôležité správne určiť dennú dávku energie a bielkovín, ktorú pacient potrebuje. Odporúčaný energetický príjem a orientačné zloženie jedálneho lístka by aj u pacientov, ktorí nie sú hospitalizovaní, mal pomôcť stanoviť lekár alebo diétna sestra. Ďalej je vo väčšine prípadov vhodné dodržiavať nasledujúce pravidlá:
  • Stravu podávame v malých dávkach viackrát denne.
  • Strava by mala byť ľahko stráviteľná, ale zvlášť pri niektorých nádoroch je nutné dbať na to, aby sa aj ľahko prehĺtala. Ťažkosti s jedením a prehĺtaním môžu spôsobiť, že pacient odmieta potravu, a tým zbytočne zvyšuje riziko vzniku podvýživy.
  • Ak nie je nejaká potrava zo zdravotných dôvodov pre pacienta vyslovene škodlivá (čo sa stáva málokedy), má osobné prianie pacienta vždy prednosť pred poučkami stanovujúcimi, čo je vhodné a čo nie.
  • Aj horšie stráviteľné jedlo môžeme pacientovi dopriať, no v menšom množstve.
(vek) Zdroj: van den Berg M. G. et al: Comparison of the effect of individual dietary counselling and of standard nutritional care on weight loss in patients with head and neck cancer undergoing radiotherapy. Br J Nutr. 2010 Sep; 104 (6): 872–7.

Čtěte dále:

Kvalitná výživa urýchli hojenie rán

Vedeli ste, že dôležitú rolu pri hojení rán – popri obväzovom materiáli a hojivých prípravkoch na rany – má aj kvalitná výživa? Bez výživy sa...

Bielkoviny vo vašom jedálnom lístku: máte ich naozaj dostatok?

Bielkoviny sú jedným z najdôležitejších stavebných prvkov pre telo človeka. Pretože ich potrebujeme pomerne veľké množstvo, nemusí byť vždy...

Keď telo volá o pomoc alebo Nenechajte seniora smädného

Bez vody vydrží človek nažive približne päť dní. Potom zomrie. Telo dospelého človeka je tvorené vodou asi zo šesťdesiatich percent a vo ...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST