Poruchy prehĺtania môžu viesť k vážnej podvýžive. Nepodceňujte ich!

Schopnosť prehltnúť potravu alebo tekutinu bez problémov sa môže zdravému človeku javiť ako absolútna samozrejmosť. To však neplatí pre pacientov, ktorí prekonali určitú chorobu (alebo s ňou stále bojujú). U nich je potrebné zaistiť špeciálnu výživu.
Porucha prehĺtania, tzv. dysfágia, znamená problémy v jednej alebo vo viacerých fázach procesu prehĺtania. Prehĺtanie je napríklad sprevádzané bolesťami, pocitom, že jedlo zostáva v hrdle, alebo sa chorý pri jedle dusí či kašle. Pacienti s ťažkou poruchou môžu byť celkom neschopní prehltnúť jedlo, tekutinu alebo len sliny. 
To, samozrejme, sťažuje samotnú konzumáciu potravy a tekutín. Často je tak ťažké dostať do tela dostatok kalórií a výživných látok 
– chorý chudne, a hrozí tak podvýživa a dehydratácia. Poruchy prehĺtania sa môžu objaviť v akomkoľvek veku, najčastejšie však 
u starších ľudí, keď dochádza k strate chrupu a ochabnutiu svalstva potrebného na prehĺtanie. 

Tieto ťažkosti sú často dôsledkom choroby, napríklad: 

•    choroby nervového systému (mŕtvica, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, demencia, roztrúsená skleróza),
•    infekcie v ústach a horných dýchacích cestách,
•    operácií v ústach a v hrdle,
•    poranenia hlavy alebo miechy,
•    nádorov hlavy, hrdla alebo pažeráka.

Pri týchto poruchách sa môže zhoršiť a spomaliť súčinnosť svalov potrebných 
na prehĺtanie alebo spracovanie potravy, môže dôjsť aj k vdýchnutiu potravy 
s následnými komplikáciami (napríklad zápalom pľúc).

Zvýšte pacientovi prísun kalórií 

Ak sú u pacienta problémy s prehĺtaním diagnostikované, z hľadiska rizika podvýživy je nutné zamerať sa na prísun kvalitných živín. Napríklad skúste špeciálnu výživu krémovej konzistencie so zvýšeným obsahom energie a bielkovín, ktorá pomôže zaistiť výživu pacientov s poruchou prehĺtania. K dispozícii je v štyroch lahodných príchutiach: čokoláda, vanilka, banán a lesné ovocie. 

Ďalšie odporúčania    

•    Podávajte častejšie menšie porcie.
•    Voľte to najvýživnejšie z pacientových obľúbených jedál.
•    Mixujte stravu.
•    Pridávajte do jedál výživné a kalorické prísady, ako sú sušené mlieko, syr, smotana.
•    Vyskúšajte špeciálne doplnky stravy vo forme nutričných prípravkov.   

(jah)

Zdroj: 
NIH: National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (http://www.ninds.nih.gov/disorders/swallowing_disorders/swallowing_disorders.htm) 
www.zdn.cz/clanek/priloha-lekarske-listy/poruchy-polykani-diferencialni-diagnoza-170867
www.nutridrink.cz  

Čtěte dále:

7 potravín, ktoré v lete skvele ochladia organizmus

Vysoké vonkajšie teploty neznamenajú len krásne dni plné slnka. Predovšetkým predstavujú záťaž pre náš organizmus. Teplo vyčerpáva, spôsobuje poruchy...

Nesprávny jedálny lístok predlžuje dĺžku choroby

V čase choroby je jedlo často to posledné, na čo človek myslí. Pritom sa ukazuje, že kvôli zlej skladbe jedálneho lístka sa predlžuje čas uzdravenia...

Chorý s rakovinou potrebuje pestrý jedálny lístok

Kvalitu života pacienta s nádorovým ochorením možno výrazne ovplyvniť výživou. Ak je pacient v dobrom výživovom stave a má dostatočný...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST