Poruchy prehĺtania môžu viesť k vážnej podvýžive. Nepodceňujte ich!

Schopnosť prehltnúť potravu alebo tekutinu bez problémov sa môže zdravému človeku javiť ako absolútna samozrejmosť. To však neplatí pre pacientov, ktorí prekonali určitú chorobu (alebo s ňou stále bojujú). U nich je potrebné zaistiť špeciálnu výživu.
Porucha prehĺtania, tzv. dysfágia, znamená problémy v jednej alebo vo viacerých fázach procesu prehĺtania. Prehĺtanie je napríklad sprevádzané bolesťami, pocitom, že jedlo zostáva v hrdle, alebo sa chorý pri jedle dusí či kašle. Pacienti s ťažkou poruchou môžu byť celkom neschopní prehltnúť jedlo, tekutinu alebo len sliny. 
To, samozrejme, sťažuje samotnú konzumáciu potravy a tekutín. Často je tak ťažké dostať do tela dostatok kalórií a výživných látok 
– chorý chudne, a hrozí tak podvýživa a dehydratácia. Poruchy prehĺtania sa môžu objaviť v akomkoľvek veku, najčastejšie však 
u starších ľudí, keď dochádza k strate chrupu a ochabnutiu svalstva potrebného na prehĺtanie. 

Tieto ťažkosti sú často dôsledkom choroby, napríklad: 

•    choroby nervového systému (mŕtvica, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, demencia, roztrúsená skleróza),
•    infekcie v ústach a horných dýchacích cestách,
•    operácií v ústach a v hrdle,
•    poranenia hlavy alebo miechy,
•    nádorov hlavy, hrdla alebo pažeráka.

Pri týchto poruchách sa môže zhoršiť a spomaliť súčinnosť svalov potrebných 
na prehĺtanie alebo spracovanie potravy, môže dôjsť aj k vdýchnutiu potravy 
s následnými komplikáciami (napríklad zápalom pľúc).

Zvýšte pacientovi prísun kalórií 

Ak sú u pacienta problémy s prehĺtaním diagnostikované, z hľadiska rizika podvýživy je nutné zamerať sa na prísun kvalitných živín. Napríklad skúste špeciálnu výživu krémovej konzistencie so zvýšeným obsahom energie a bielkovín, ktorá pomôže zaistiť výživu pacientov s poruchou prehĺtania. K dispozícii je v štyroch lahodných príchutiach: čokoláda, vanilka, banán a lesné ovocie. 

Ďalšie odporúčania    

•    Podávajte častejšie menšie porcie.
•    Voľte to najvýživnejšie z pacientových obľúbených jedál.
•    Mixujte stravu.
•    Pridávajte do jedál výživné a kalorické prísady, ako sú sušené mlieko, syr, smotana.
•    Vyskúšajte špeciálne doplnky stravy vo forme nutričných prípravkov.   

(jah)

Zdroj: 
NIH: National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (http://www.ninds.nih.gov/disorders/swallowing_disorders/swallowing_disorders.htm) 
www.zdn.cz/clanek/priloha-lekarske-listy/poruchy-polykani-diferencialni-diagnoza-170867
www.nutridrink.cz  

Čtěte dále:

Bielkoviny vo vašom jedálnom lístku: máte ich naozaj dostatok?

Bielkoviny sú jedným z najdôležitejších stavebných prvkov pre telo človeka. Pretože ich potrebujeme pomerne veľké množstvo, nemusí byť vždy...

Ako uľahčiť zotavenie po operácii

Kto nám pomôže? Pomocnú ruku ponúka lekársky overená tekutá výživa! Výživa – nutricia – je rovnocennou súčasťou liečebného procesu a niekedy...

Čo robiť, keď mi oznámia diagnózu rakovina?

A je to tu. Lekár pomenoval to, na čo sme sa báli čo i len pomyslieť. Šetrne nám oznámil, že sa potvrdilo jeho podozrenie a že u nás...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST