Pripútal vás na lôžko úraz? Dostaňte sa čo najrýchlejšie späť do kondície!

Obväzy i bandáže, ľadové obklady, pokoj na lôžku a rehabilitácie – to všetko má svoje miesto v liečbe a hojení úrazov. Stále však v tomto výpočte chýba dôležitá položka, ktorá môže do značnej miery ovplyvniť priebeh a výsledok hojenia 
– správna výživa.

Ako sa správne stravovať po úraze?

Nášmu telu škodí nielen zranenie samotné, no aj znížená schopnosť pohybu a dlhodobý pobyt na lôžku. Kvalitná výživa urýchli hojenie a zároveň zabráni škodám, ktoré nášmu telu spôsobuje nedostatok pohybu.
•    Dostatok energie – i keď 
     sa nepohybujete, spotreba energie 
     môže byť po úraze značná. 
     Pri rozsiahlych poraneniach (napríklad zlomenina stehennej kosti) vzrastá 
     bazálny metabolizmus a tým aj spotreba energie v pokoji až o 20 %. 
•    Dostatok bielkovín – tkanivo poškodené úrazom je potrebné obnoviť, k čomu 
     pomôžu predovšetkým bielkoviny. Pri väčších úrazoch je vhodné pokryť 
     zvýšenú potrebu bielkovín pomocou tekutej výživy s ich vysokým obsahom. 
•    Doplňte železo – pokiaľ pri úraze došlo k strate krvi, doplňte aj železo, ktoré 
     je potrebné na tvorbu červených krviniek. Nedostatok železa vedie
     k málokrvnosti, únave a zníženej výkonnosti. 
•    Úloha vitamínu C – tvorba kolagénu, ktorý je základom kože, šliach, väziva, 
     chrupavky i kostí, nie je možná bez vitamínu C. Dostatočné množstvo tohto 
     vitamínu je na tvorbu nových tkanív nevyhnutné. 
•    Nezaťažujte svoj tráviaci systém – i keď organizmus potrebuje na zotavenie 
     energiu, bielkoviny a vitamíny, nemali by sme ho zaťažovať veľkým množstvom 
     ťažkej stravy. Preto je v čase rekonvalescencie veľmi vhodné zaradiť prípravky
     tekutej výživy, ktoré obsahujú veľké množstvo nutrične hodnotných látok
     a pritom zbytočne nezaťažujú náš tráviaci systém.  (vek) Zdroje: www.sportsinjurybulletin.comwww.findarticles.com 

Čtěte dále:

Ovplyvňuje výživa pacientov s rakovinou hrubého čreva priebeh ich ochorenia?

Dnes už asi všetci vieme, že nezdravá strava s nadmierou červeného mäsa a nedostatkom zeleniny a ovocia zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva....

Leto prináša zvýšené riziko dehydratácie

S nástupom horúcich letných dní trávime omnoho viac času vonku. Slniečko nás láka do prírody a k vode, užívame si dovolenku, viac cestujeme....

Podvýživa nemusí ísť ruka v ruke s depresiou

Nesprávna výživa a depresívne stavy – dve závažné ochorenia, ktoré sa u chorého človeka môžu objaviť naraz alebo postupne. Touto neslávne známou...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST