Správna výživa pomáha pacientom s Parkinsonovou chorobou

Parkinsonova choroba je sprevádzaná odumieraním niektorých typov nervových buniek a ďalšími zmenami v mozgovom tkanive pacientov. Nervové bunky sú poškodzované zápalovým procesom a tiež zvýšenou produkciou škodlivých voľných kyslíkových radikálov. Prežitie nervových buniek v týchto nepriaznivých podmienkach by mohli uľahčiť takzvané neuroprotektívne látky.

Prirodzené látky, ktoré môžu pomôcť

Neuroprotektívne látky nie sú zázračným liekom na Parkinsonovu chorobu. Patrí však k takzvaným „chorobu modifikujúcim“ látkam, to znamená, že môžu chorobu ovplyvniť a spomaliť jej priebeh. Odborníci tieto látky odporúčajú ako podporný prostriedok pri liečbe Parkinsonovej choroby a ďalších ochorení a v súčasnosti prebiehajú rozsiahle vedecké štúdie na túto tému. Medzi najčastejšie zmieňované látky patrí v tejto súvislosti koenzým Q10 a kreatín.

Správna výživa a Parkinsonova choroba

Zdravotný stav každého človeka do značnej miery závisí od zloženia a kvality prijímanej potravy a u človeka s chronickým ochorením to platí dvojnásobne. Preto je potrebné výžive u pacientov s Parkinsonovou chorobou venovať značnú pozornosť. Častejšie sa u nich stretávame s týmito špecifickými problémami: Vysoký obsah bielkovín v strave znižuje vstrebávanie liekov (levodopa). Trasenie u pacientov v pokročilom štádiu ochorenia zhoršuje schopnosť samostatného príjmu potravy. Pacienti v pokročilom štádiu ochorenia môžu mať problémy s prehĺtaním. Pri Parkinsonovej chorobe sa zhoršuje aj čuch, čo znižuje chuť k jedlu a vedie k ubúdaniu hmotnosti. Vyššie uvedené problémy je možné samozrejme riešiť, ale je na to nutná trpezlivosť a individuálna starostlivosť o každého pacienta. Aby nedochádzalo k ovplyvneniu vstrebávania liekov látkami obsiahnutými v strave, je nutné správne načasovať príjem potravy. Ďalej treba počítať s tým, že samotné jedlo je pre človeka v pokročilom štádiu ochorenia pomerne náročná úloha, ktorá si vyžaduje dosť času, energie a sústredenia – či už kvôli traseniu rúk, alebo kvôli prehĺtacím problémom. V tomto ohľade môže veľmi pomôcť tekutá strava, nutričné drinky, ktoré sa dajú ľahko popíjať, na konzumáciu sú pripravené kedykoľvek a pre človeka s ťažkým prehĺtaním predstavujú značnú úľavu. (vek) Zdroje:
 Kones R. Parkinson's disease: mitochondrial molecular pathology, inflammation, statins, and therapeutic neuroprotective nutrition. Nutr Clin Pract 2010(Aug);25(4):371-389.
 Dostál V, Chvístková E. Výživa u Parkinsonovy nemoci. Mladá fronta a.s., 2010.

Čtěte dále:

Význam správnej výživy pre pacientov po mozgovej mŕtvici

Je smutným faktom, že škody napáchané mozgovou mŕtvicou dokáže dnešná medicína liečiť len nepriamo a často nie príliš efektívne. O to...

Kvalitná výživa urýchli hojenie rán

Vedeli ste, že dôležitú rolu pri hojení rán – popri obväzovom materiáli a hojivých prípravkoch na rany – má aj kvalitná výživa? Bez výživy sa...

Keď telo volá o pomoc alebo Nenechajte seniora smädného

Bez vody vydrží človek nažive približne päť dní. Potom zomrie. Telo dospelého človeka je tvorené vodou asi zo šesťdesiatich percent a vo ...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST