Správna výživa pomáha pacientom s Parkinsonovou chorobou

Parkinsonova choroba je sprevádzaná odumieraním niektorých typov nervových buniek a ďalšími zmenami v mozgovom tkanive pacientov. Nervové bunky sú poškodzované zápalovým procesom a tiež zvýšenou produkciou škodlivých voľných kyslíkových radikálov. Prežitie nervových buniek v týchto nepriaznivých podmienkach by mohli uľahčiť takzvané neuroprotektívne látky.

Prirodzené látky, ktoré môžu pomôcť

Neuroprotektívne látky nie sú zázračným liekom na Parkinsonovu chorobu. Patrí však k takzvaným „chorobu modifikujúcim“ látkam, to znamená, že môžu chorobu ovplyvniť a spomaliť jej priebeh. Odborníci tieto látky odporúčajú ako podporný prostriedok pri liečbe Parkinsonovej choroby a ďalších ochorení a v súčasnosti prebiehajú rozsiahle vedecké štúdie na túto tému. Medzi najčastejšie zmieňované látky patrí v tejto súvislosti koenzým Q10 a kreatín.

Správna výživa a Parkinsonova choroba

Zdravotný stav každého človeka do značnej miery závisí od zloženia a kvality prijímanej potravy a u človeka s chronickým ochorením to platí dvojnásobne. Preto je potrebné výžive u pacientov s Parkinsonovou chorobou venovať značnú pozornosť. Častejšie sa u nich stretávame s týmito špecifickými problémami: Vysoký obsah bielkovín v strave znižuje vstrebávanie liekov (levodopa). Trasenie u pacientov v pokročilom štádiu ochorenia zhoršuje schopnosť samostatného príjmu potravy. Pacienti v pokročilom štádiu ochorenia môžu mať problémy s prehĺtaním. Pri Parkinsonovej chorobe sa zhoršuje aj čuch, čo znižuje chuť k jedlu a vedie k ubúdaniu hmotnosti. Vyššie uvedené problémy je možné samozrejme riešiť, ale je na to nutná trpezlivosť a individuálna starostlivosť o každého pacienta. Aby nedochádzalo k ovplyvneniu vstrebávania liekov látkami obsiahnutými v strave, je nutné správne načasovať príjem potravy. Ďalej treba počítať s tým, že samotné jedlo je pre človeka v pokročilom štádiu ochorenia pomerne náročná úloha, ktorá si vyžaduje dosť času, energie a sústredenia – či už kvôli traseniu rúk, alebo kvôli prehĺtacím problémom. V tomto ohľade môže veľmi pomôcť tekutá strava, nutričné drinky, ktoré sa dajú ľahko popíjať, na konzumáciu sú pripravené kedykoľvek a pre človeka s ťažkým prehĺtaním predstavujú značnú úľavu. (vek) Zdroje:
 Kones R. Parkinson's disease: mitochondrial molecular pathology, inflammation, statins, and therapeutic neuroprotective nutrition. Nutr Clin Pract 2010(Aug);25(4):371-389.
 Dostál V, Chvístková E. Výživa u Parkinsonovy nemoci. Mladá fronta a.s., 2010.

Čtěte dále:

Správna výživa prispieva k rýchlejšiemu hojeniu rany

Akútne poranenie sa z mnohých dôvodov môže dostať do chronického štádia, keď sa liečba stáva omnoho náročnejšou a výsledok sa nemusí obísť bez...

Pravidlá starostlivosti po operácii čriev alebo inej časti tráviaceho traktu

Pravidlá starostlivosti po operácii niektorej časti tráviaceho ústrojenstva sa od seba líšia. Medzi najmenej závažné operácie patrí nekomplikované...

Príprava na operáciu: Vďaka nej môžete predísť vážnym komplikáciám

Každý operačný zákrok, hoci môže ísť o niečo bežné, ako je napríklad vybratie slepého čreva, je zásah do organizmu. Niekto ho zvládne lepšie, u...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST