Správna výživa prispieva k rýchlejšiemu hojeniu rany

Akútne poranenie sa z mnohých dôvodov môže dostať do chronického štádia, keď sa liečba stáva omnoho náročnejšou 
a výsledok sa nemusí obísť bez prípadných trvalých následkov. Adekvátna výživa je pritom jedným 
z dôležitých pomocníkov pri úspešnom hojení rany. 


Rany na tele človeka môžu vznikať rôznym spôsobom: úrazom, operačne, ako dôsledok určitej choroby. Môžu byť akútne alebo 
aj chronické – v prípade, že sa nehoja dlhšie než mesiac. Samotné hojenie je komplikovaný proces prebiehajúci 
v niekoľkých fázach. Navyše je pri ňom nutná súhra mnohých faktorov. Pri vzniku akútnej rany je nutné najprv zastaviť krvácanie. Následne sa tu vytvára krvná zrazenina, ktorá ránu „zalepí“. Potom dochádza k odstráneniu poškodeného tkaniva – to nahradzuje tkanivo nové. Tvoria sa tiež nové drobné cievky, obnovuje sa zničená koža a začína vznikať jazva. V rane sa však môže vyskytnúť infekcia, ktorá samotné hojenie komplikuje a môže prejsť do chronického štádia. 

Rizikových faktorov, ktoré môžu hojenie rany predĺžiť, je mnoho, napríklad: 

    •    chronické ochorenie pečene;
    •    artritída;
    •    diabetes;
    •    zlyhanie obličiek;
    •    fajčenie;
    •    cievne problémy;
    •    seniorský vek pacienta;
    •    podvýživa.

Nepodceňujte stravu

Jedným z faktorov, ktoré môžu pomôcť zabrániť zlému a zdĺhavému hojeniu,
je správna skladba jedálneho lístka. Čo teda organizmus pri hojení rán potrebuje najviac? Zvlášť bielkoviny, cukry (sacharidy), aminokyseliny, tuky, antioxidanty, minerály. Dôležité je tiež strážiť dostatočný príjem energie – ten telu môže byť dodávaný práve kvalitnou stravou. 

Bielkoviny

Sú nevyhnutné pre podporu a obnovu tkaniva. Nedostatok bielkovín zapríčiňuje pokles tvorby kolagénu (dôležitý pre schopnosť tvorby kvalitného a pevného väziva), čo predlžuje proces hojenia. Chorému sa v tomto období preto odporúča denne skonzumovať 1,5 g bielkovín na jeden kilogram telesnej hmotnosti – koľko to znamená konkrétnych potravín, si môžete spočítať podľa tejto tabuľky.

Tuky a sacharidy 

Hlavným zdrojom energie pre ľudské telo – a pre hojenie rán – sú cukry a tuky. Najviac energie pri hojení rán potrebuje tzv. syntéza kolagénu. Počet kalórií nevyhnutných pre tento proces úmerne stúpa s rozsahom a náročnosťou konkrétnej rany. 

Aminokyseliny

L-Arginín – Táto aminokyselina zvyšuje syntézu kolagénu a urýchľuje hojenie poranených tkanív. 

Antioxidanty

Vitamín C, vitamín A – hrajú dôležitú rolu pri syntéze kolagénu. Navyše pôsobia ako ochrana pred vznikom infekcie, ktorá môže hojenie rany predĺžiť. 

Minerály

Zinok – tento stopový prvok je súčasťou syntézy bielkovín.
Železo – je nevyhnutné pri tvorbe kolagénu. 


(jah)

Zdroj: www.worldofwounds.com/Home/Portals/0/Expert%20Guide%20Nutrition%20Wound%20Healing_final_lr.pdf

Čtěte dále:

Ako bojovať proti infekcii

Strava pozitívne ovplyvňuje imunitné pochody v organizme. Pokiaľ trpíte infekčným ochorením, tak to samo osebe vedie k vyššej spotrebe živín a...

Podvýživa nemusí byť len nízka hmotnosť

Podvýživa je bežným príznakom pokročilého štádia nádorového ochorenia, no podľa všetkého je medzi onkologickými pacientmi ešte omnoho...

Výživa môže pomôcť spomaliť degeneráciu mozgu u ľudí s Alzheimerovou chorobou

„Alzheimer“ je zákerné ochorenie označované ako degeneratívne ochorenie mozgu, pri ktorom dochádza k odumieraniu časti mozgových buniek....

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST