Správnou výživou proti depresívnym stavom

Depresia môže postihnúť kohokoľvek, niektoré životné okolnosti však jej riziko zvyšujú. Výskyt depresií napríklad stúpa s vekom, je častejší u ľudí chronicky chorých, u ľudí s nízkym sociálnym štatútom alebo s nízkym príjmom. Len málo sa zatiaľ vie o tom, ako môže vznik depresií ovplyvniť spôsob a kvalita nášho stravovania.

Existujú živiny zlepšujúce náladu?

V minulosti sa väčšina vedeckých výskumov zaoberala otázkou, ako depresívne stavy súvisia s nedostatkom (alebo naopak nadbytkom) konkrétnych látok v potrave, minerálov alebo vitamínov. Čiastočne boli tieto štúdie úspešné a výsledky naznačujú, že riziko depresií môže napríklad zvyšovať nedostatočný príjem kyseliny listovej, vitamínov B komplexu alebo omega-3 mastných kyselín. Na druhej strane je potrebné mať na pamäti, že zloženie bežnej stravy je veľmi komplexné, jednotlivé živiny sa navzájom ovplyvňujú, a nie je také jednoduché stanoviť vplyv samostatných látok na psychický stav človeka.

Zdravá strava je zdravá nielen pre telo

Mnohí odborníci sú toho názoru, že celkový spôsob stravovania a prístup k nemu má na naše psychické zdravie väčší vplyv ako presné množstvo jednotlivých zložiek obsiahnutých v potrave. Bolo napríklad preukázané, že celkovo „zdravá strava“ má pozitívne účinky na ľudskú psychiku a znižuje riziko vzniku demencie u mužov vo vyššom veku. Také depresívne príznaky sú menej časté u ľudí, ktorí sa stravujú zdravo, pestro a vyvážene. Depresia je často spojená so stratou chuti k jedlu, ale zároveň nekvalitná a nedostatočná strava môže príznaky depresie prehlbovať a zhoršovať. Preto je nutné u ľudí liečiacich sa s depresiami dbať na pravidelný a dostatočný príjem potravy, ktorá by mala byť čerstvá, pestrá a vyvážená. Zvlášť dôležitý je tento problém u starých ľudí, ktorí častejšie trpia ako depresívnymi stavmi, tak nechutenstvom alebo dokonca podvýživou. (vek) Zdroj: Kuczmarski MF. Higher Healthy Eating Index-2005 scores associated with reduced symptoms of depression in an urban population: findings from the Healthy Aging in Neighborhoods of Diversity Across the Life Span (HANDLS) study. J Am Diet Assoc 2010(Mar);110(3):383-389.

Čtěte dále:

Nové kódy dietetických potravín – prínos pre pacienta

Ministerstvo zdravotníctva vychádza v ústrety pacientom, ktorým ošetrujúci lekári predpisujú dietetické potraviny. Novinkou je určenie tzv....

Zdravie seniorov: dostatok vody a bielkovín je zásadný I

„Pite a jedzte viac bielkovín“ – to sú dve najčastejšie odporúčania z oblasti výživy, ktoré môžeme od lekára na adresu seniorov počuť. Čo presne to...

Pitný režim je dôležitý nielen v horúcich dňoch

To, že sú tekutiny pre telo dôležité, je známa vec. Náš organizmus tvorí z veľkej časti práve voda, potrebuje ju teda na zaistenie a udržanie...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST