Uľahčite človeku s Alzheimerovou chorobou jeho stravovanie

Ľudia s Alzheimerovou chorobou si vyžadujú trochu špecifický prístup k výžive a stravovaniu. K hlavným prejavom choroby totiž patrí ťažká porucha myslenia a chápanie okolitého sveta aj samého seba, ktorá má na svedomí aj obmedzenú až znemožnenú samoobslužnosť. Správna a dostatočná výživa pritom dokáže často veľmi pozitívne ovplyvniť stav chorého.

Ani málo, ani veľa

U pacientov s Alzheimerovou chorobou môže byť problém už v množstve jedla. Niektorí by najradšej jedli neustále alebo si nepamätajú, kedy naposledy niečo skonzumovali, a iní zase jesť zabúdajú alebo necítia hlad. Takisto to môže byť s prísunom tekutín.
  • Podávajte preto jedlo pravidelne a nenechajte chorého nekontrolovane konzumovať všetko, čo mu príde pod ruku.
  • U nejedákov je, naopak, potrebné veľmi dbať na pravidelný denný jedálny režim a kontrolovať, koľko jedla zjedli. Prísun tekutín je dôležitý, zvlášť aby nedošlo k dehydratácii, ktorá významne zhoršuje celkový stav.

Príprava jedla a jeho zloženie

Ak je to možné, pacienta je vhodné zapájať do prípravy jedla. Ak zvládne to, môže pomáhať s varením alebo môže prestierať stôl či umývať riad. Naopak, ak je pacient v takom stave, že mu hrozí úraz v kuchyni, treba zaistiť jeho bezpečnosť – nenechať ho manipulovať s plynom a elektrinou, bezpečne uchovávať nože a iné ostré predmety.  V rôznych fázach choroby môžu uľahčiť stravovanie prípravky tekutej výživy obsahujúce plné spektrum živín vrátane vitamínov a stopových prvkov, ktoré sú pripravené na priamu konzumáciu a môžu doplniť klasickú stravu, alebo ju plnohodnotne nahradiť vhodnými nutričnými doplnkami.

Zásady pre samotnú konzumáciu jedla

  • Potravu by mal chorý s Alzheimerovou chorobou dostávať v pravidelných intervaloch a radšej pod dohľadom.
  • Vhodnejšie sú menšie porcie.
  • Samozrejmosťou by mala byť vyvážená strava s dostatkom ovocia a zeleniny.
  • Jedlo by mal chorý konzumovať v pokoji, ak je to možné, pri bežne prestretom stole.
  • Stravovanie by malo byť pre chorého jednoduché, aby bol čo najsebestačnejší.
  • Ak je to potrebné, je vhodné použiť lyžicu pre lepšie uchopenie či hrnčeky s krytom proti rozliatiu.
  • Treba venovať pozornosť aj hygiene po jedle vrátane denného umývania zubov alebo zubnej protézy.
(zak) Zdroj:
 www.nia.nih.gov
 www.gerontologie.cz  

Čtěte dále:

Rakovina ohrozuje život rovnako ako podvýživa

Náhla a na prvý pohľad neodôvodnená strata na hmotnosti obvykle nesignalizuje nič dobré. Ak lekári potvrdia ako príčinu zhubný nádor, obvykle...

Výživa v chorobe by sa nemala podceňovať

Málokomu napadne, že nedostatočná výživa by mohla mať bezprostredný vplyv na náš národ v srdci Európy, v civilizovanom svete. Napriek...

Pravidlá starostlivosti po operácii čriev alebo inej časti tráviaceho traktu

Pravidlá starostlivosti po operácii niektorej časti tráviaceho ústrojenstva sa od seba líšia. Medzi najmenej závažné operácie patrí nekomplikované...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST