Uľahčite človeku s Alzheimerovou chorobou jeho stravovanie

Ľudia s Alzheimerovou chorobou si vyžadujú trochu špecifický prístup k výžive a stravovaniu. K hlavným prejavom choroby totiž patrí ťažká porucha myslenia a chápanie okolitého sveta aj samého seba, ktorá má na svedomí aj obmedzenú až znemožnenú samoobslužnosť. Správna a dostatočná výživa pritom dokáže často veľmi pozitívne ovplyvniť stav chorého.

Ani málo, ani veľa

U pacientov s Alzheimerovou chorobou môže byť problém už v množstve jedla. Niektorí by najradšej jedli neustále alebo si nepamätajú, kedy naposledy niečo skonzumovali, a iní zase jesť zabúdajú alebo necítia hlad. Takisto to môže byť s prísunom tekutín.
  • Podávajte preto jedlo pravidelne a nenechajte chorého nekontrolovane konzumovať všetko, čo mu príde pod ruku.
  • U nejedákov je, naopak, potrebné veľmi dbať na pravidelný denný jedálny režim a kontrolovať, koľko jedla zjedli. Prísun tekutín je dôležitý, zvlášť aby nedošlo k dehydratácii, ktorá významne zhoršuje celkový stav.

Príprava jedla a jeho zloženie

Ak je to možné, pacienta je vhodné zapájať do prípravy jedla. Ak zvládne to, môže pomáhať s varením alebo môže prestierať stôl či umývať riad. Naopak, ak je pacient v takom stave, že mu hrozí úraz v kuchyni, treba zaistiť jeho bezpečnosť – nenechať ho manipulovať s plynom a elektrinou, bezpečne uchovávať nože a iné ostré predmety.  V rôznych fázach choroby môžu uľahčiť stravovanie prípravky tekutej výživy obsahujúce plné spektrum živín vrátane vitamínov a stopových prvkov, ktoré sú pripravené na priamu konzumáciu a môžu doplniť klasickú stravu, alebo ju plnohodnotne nahradiť vhodnými nutričnými doplnkami.

Zásady pre samotnú konzumáciu jedla

  • Potravu by mal chorý s Alzheimerovou chorobou dostávať v pravidelných intervaloch a radšej pod dohľadom.
  • Vhodnejšie sú menšie porcie.
  • Samozrejmosťou by mala byť vyvážená strava s dostatkom ovocia a zeleniny.
  • Jedlo by mal chorý konzumovať v pokoji, ak je to možné, pri bežne prestretom stole.
  • Stravovanie by malo byť pre chorého jednoduché, aby bol čo najsebestačnejší.
  • Ak je to potrebné, je vhodné použiť lyžicu pre lepšie uchopenie či hrnčeky s krytom proti rozliatiu.
  • Treba venovať pozornosť aj hygiene po jedle vrátane denného umývania zubov alebo zubnej protézy.
(zak) Zdroj:
 www.nia.nih.gov
 www.gerontologie.cz  

Čtěte dále:

Chorý s rakovinou potrebuje pestrý jedálny lístok

Kvalitu života pacienta s nádorovým ochorením možno výrazne ovplyvniť výživou. Ak je pacient v dobrom výživovom stave a má dostatočný...

Kvalitná strava prináša zdravie a vitalitu nielen v seniorskom veku

Vyvážený jedálny lístok je nevyhnutný na zaistenie a udržanie vitality u ľudí všetkých vekových skupín. Môžete mať tridsať alebo šesťdesiat, váš...

Ovplyvňuje výživa pacientov s rakovinou hrubého čreva priebeh ich ochorenia?

Dnes už asi všetci vieme, že nezdravá strava s nadmierou červeného mäsa a nedostatkom zeleniny a ovocia zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva....

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST