Výživa môže pomôcť spomaliť degeneráciu mozgu u ľudí s Alzheimerovou chorobou

„Alzheimer“ je zákerné ochorenie označované ako degeneratívne ochorenie mozgu, 
pri ktorom dochádza 
k odumieraniu časti mozgových buniek. Lekári zatiaľ chorobu nevedia celkom vyliečiť, môžu však vďaka liekom proces degenerácie výrazne spomaliť. 
A pomôcť môže aj výživa.

Mozog starších ľudí trpiacich Alzheimerovou chorobou, ktorých strava obsahuje vysoké množstvo určitých živín, je v lepšej kondícii než u ostatných pacientov. Dokazuje to aj lepšie dosiahnuté skóre v testoch mentálnych schopností. Tieto výsledky priniesol výskum publikovaný v januárovom vydaní prestížneho odborného časopisu Neurology.

1. Starí ľudia konzumujúci pestrú paletu vitamínov a omega-3 nenasýtených mastných kyselín mali menšie mentálne ťažkosti, ktoré sa obvykle spájajú 
s Alzheimerovou chorobou, ako tí, ktorých jedálny lístok obsahoval menej týchto živín.

2. Pacienti, ktorí do jedálneho lístka zaradili potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny a vitamíny C, D, E a vitamíny skupiny B, častejšie lepšie skórovali v testoch mentálnych schopností oproti ľuďom so stravou chudobnejšou na tieto výživové prvky. 

3. Seniori, ktorí konzumovali transmastné kyseliny, mali väčšie mentálne ťažkosti spájajúce sa s Alzheimerovou chorobou a horšie výsledky v testoch preverujúcich pamäť ako tí, ktorí ich do jedálneho lístka príliš nezaraďovali. 

Kde hľadať potrebné vitamíny

Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny – sú nevyhnutné pre zdravie človeka, telo ich však samo nedokáže vyrobiť. Je teda nevyhnutné dodávať ich organizmu zvonku. Potraviny bohaté na omega-3 nenasýtené mastné kyseliny: ryby (sú tiež zdrojom vitamínu D), orechy.

Vitamíny B, C a E – nachádzajú sa v ovocí (aj sušenom), zelenine, v ryži, rybách, zemiakoch… Vitamín B12 – hrá dôležitú rolu pre správne fungovanie nervovej sústavy. Obsahujú ho živočíšne produkty, ako sú mlieko, mäso, vajce, hovädzia 
a teľacia pečeň. Na čo radšej v jedálnom lístku zabudnúť – sú transmastné kyseliny – prirodzene sa vyskytujú v malom množstve v hovädzom a baraňom tuku (nájdete ich teda aj v mlieku a vo výrobkoch z týchto druhov mäsa). Tieto kyseliny vznikajú aj synteticky, pri výrobe stužených tukov z rastlinných olejov pri hydrogenácii. Následne sa vyskytujú tam, kde sa stužené tuky používajú:
v krémových náplniach do sušienok, trvanlivom pečive, čokoláde.

Tekutá výživa pomôže doplniť chýbajúce vitamíny

Ak z akéhokoľvek dôvodu nemôže chorý konzumovať klasické potraviny, pomôcť môžu nutričné drinky. Táto lekársky overená tekutá výživa na posilnenie organizmu pacienta ponúka širokú paletu výrobkov tak, aby si mohol vybrať naozaj každý podľa svojich špecifických potrieb. 

(jah)

Zdroj: Neurology; 2012 78: 241–249

Čtěte dále:

Čo robiť, keď mi oznámia diagnózu rakovina?

A je to tu. Lekár pomenoval to, na čo sme sa báli čo i len pomyslieť. Šetrne nám oznámil, že sa potvrdilo jeho podozrenie a že u nás...

Správna výživa prispieva k rýchlejšiemu hojeniu rany

Akútne poranenie sa z mnohých dôvodov môže dostať do chronického štádia, keď sa liečba stáva omnoho náročnejšou a výsledok sa nemusí obísť bez...

Uľahčite človeku s Alzheimerovou chorobou jeho stravovanie

Ľudia s Alzheimerovou chorobou si vyžadujú trochu špecifický prístup k výžive a stravovaniu. K hlavným prejavom choroby totiž...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST