Výživa u pacientov s CHOCHP

Takmer polovica pacientov s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc (CHOCHP) trpí podváhou a stav výživy sa v priebehu ochorenia postupne zhoršuje. Ľudia s CHOCHP pritom aj v pokoji potrebujú značné množstvo energie.

Náročné dýchanie

CHOCHP je vážne poškodenie pľúc (často vyvolané dlhoročným fajčením), ktoré spôsobuje zhoršený prietok vzduchu pľúcami a horšie okysličovanie krvi. Preto aj taká obyčajná činnosť, ako je dýchanie, je pre pacienta s  CHOCHP omnoho namáhavejšia ako pre zdravého človeka a samozrejme aj energeticky náročnejšia. Pacienti s  CHOCHP, aj keď sa práve nepohybujú, spaľujú väčšie množstvo energie a ich výživa tomu musí zodpovedať.

Správna výživa

Pre pacientov s  CHOCHP je v prvom rade dôležitý nácvik správneho dýchania a inhalácie, avšak svoj význam má aj dostatočná a správna výživa. Hlavné pravidlá, ktoré platia pre výživu pacientov s  CHOCHP, sú tieto:
  • Potrava musí obsahovať dostatok kalórií. Hlavne u pacientov s nechutenstvom alebo tráviacimi ťažkosťami je vhodné časť energetického príjmu hradiť pomocou nutričných drinkov.
  • Potrava musí obsahovať dostatok kvalitných bielkovín obsiahnutých predovšetkým v chudom mäse. Častejšie ako bravčové alebo hovädzie mäso by malo byť zaraďované mäso hydinové a tiež ryby.
  • Potrava musí obsahovať dostatok surového ovocia a zeleniny (aspoň päť porcií denne).
  • Denný príjem potravy by mal byť rozdelený do viacerých menších porcií jedla. Ideálne je päť menších porcií jedla denne, ktoré je možné doplniť nutridrinkom. Ten sa dá s prestávkami sŕkať po malých dávkach celý deň.
  • Pre lepšie vykašliavanie hlienov z pľúc a tým aj uľahčenie dýchania je nutná dobrá hydratácia organizmu. Dbáme na dostatočný príjem tekutín, najlepšie minerálnych vôd, obyčajnej vody a bylinkových čajov.
  • S jedlom sa nikdy neponáhľame. Príjem potravy môže byť niekedy náročnejší kvôli kašľu alebo dýchacím ťažkostiam, preto si naň treba vyhradiť dostatok času.
(vek) Zdroj: Slinde F. et al.: Energy expenditure in chronic obstructive pulmonary disease-evaluation of simple measures. Eur J Clin Nutr. 2011 Dec; 65 (12): 1309–13.

Čtěte dále:

Podvýživa predstavuje problém aj vo vyspelých krajinách

Navzdory všeobecnej mienke je podvýživa u starších pacientov podstatne väčším problémom ako obezita. Prinajmenšom vtedy, ak je veľkosť problému...

Správna výživa prispieva k rýchlejšiemu hojeniu rany

Akútne poranenie sa z mnohých dôvodov môže dostať do chronického štádia, keď sa liečba stáva omnoho náročnejšou a výsledok sa nemusí obísť bez...

Rozloženie tukového tkaniva sa u anorektičiek v priebehu liečby mení

Je známe, že z hľadiska rizika infarktu, mozgovej mŕtvice a ďalších ochorení je najnebezpečnejší takzvaný centrálny typ obezity, keď sa...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST