Zabráňte preleženinám alebo Ako sa v ľahu nepreležať

Preležaniny 
sú strašiakom tak pacientov, ako 
aj zdravotníckeho personálu. Prečo? Pacienta bolia a na personál ich prítomnosť vrhá zlé svetlo. Vznik preležanín je známkou nedostatočnej úrovne opatrovateľskej starostlivosti. Na vzniku preležanín sa, bohužiaľ, podieľa toľko faktorov, že ani pri najlepšej starostlivosti im mnohokrát nemožno zabrániť.

Preležaniny nebolia len pacientov

V Čechách trápia preležaniny 15 – 20 % pacientov na lôžkach následnej starostlivosti. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti a ARO oddeleniach je to dokonca ešte viac. Nemocnice sa tomu snažia všelijako predchádzať. Netrpia totiž iba pacienti a povesť nemocnice, no aj poisťovne musia siahnuť hlbšie do vrecka. Dôkazom toho sú štatistiky, podľa ktorých napríklad Američania zaplatia za liečbu preležanín 8,5 miliardy dolárov ročne.

Polohy, polohovanie a polohovacie pomôcky

Ako teda ušetriť pacientom trápenie a poisťovniam ich financie? Dodržiavaním niekoľkých zásad sa dá vzniku preležanín čiastočne predísť. Pacient by sa mal napríklad najlepšie každé dve hodiny polohovať. Zmenou polohy totiž odľahčíme otlačovanú kožu a svaly a tie sa potom môžu lepšie prekrvovať. Významne pomáhajú antidekubitné matrace a množstvo iných polohovacích pomôcok. Dôležité je, aby nikde nič netlačilo. Lôžko musí byť suché a samozrejmosťou starostlivosti 
o pacienta by mala byť pravidelná hygiena. 

Bez správnej výživy by to nešlo

Nemožno zabúdať ani na dostatočnú výživu pacienta. Bez nej by všetka snaha, 
i tá najlepšia, nebola na nič. Správna výživa totiž zaisťuje dostatok živín, vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré pomáhajú udržiavať pokožku vláčnu a zvyšujú jej obranyschopnosť.  I keď čísla v úvode vyzerajú hrozivo, je potrebné si uvedomiť, že mnohí pacienti už s preležaninami do nemocnice prídu. Prevencia vzniku preležanín nie je iba v rukách zdravotníkov, no aj všetkých tých, ktorí sa o chorého starajú aj mimo nemocnice. 

Zdroj: www.linet.cz, www.osobniasistence.cz

Čtěte dále:

Nesprávny jedálny lístok predlžuje dĺžku choroby

V čase choroby je jedlo často to posledné, na čo človek myslí. Pritom sa ukazuje, že kvôli zlej skladbe jedálneho lístka sa predlžuje čas uzdravenia...

Pravidlá starostlivosti po operácii čriev alebo inej časti tráviaceho traktu

Pravidlá starostlivosti po operácii niektorej časti tráviaceho ústrojenstva sa od seba líšia. Medzi najmenej závažné operácie patrí nekomplikované...

Aj pri starostlivosti o svojich blízkych máte právo na svoj život

Celodenne sa starať o blízku osobu je fyzicky aj psychicky veľmi náročné a opatrovatelia môžu ľahko prepadnúť depresii a pocitom ...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST