Zásady správneho užívania prípravkov tekutej výživy – sippingu

Prípravky tekutej výživy určené na doplnenie energie a živín nad rámec bežnej stravy sú na trhu dostupné predovšetkým vo forme nápojov. Aby ich telo mohlo čo najlepšie využiť, treba dodržiavať určité pravidlá.

Čo je sipping

Tekutiny sa dajú konzumovať rôzne. Pacient ich môže piť vo veľkých alebo malých množstvách, naraz alebo po malých dúškoch, raz alebo viackrát denne. V prípade tekutých nutričných doplnkov sa ako najvhodnejší spôsob konzumácie javí takzvaný sipping. Toto označenie pochádza z angličtiny a znamená sŕkanie, odpíjanie. Dôležité je pomaly popíjať nápoj medzi jedlami, po malých porciách. Nutričný doplnok sa obvykle pridáva navyše k bežnej strave, na zlepšenie príjmu energie, živín a posilnenie pacienta v čase choroby. Nutričné doplnky sa dajú konzumovať v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu podľa potreby.

Pacient by mal vedieť, prečo a ako

Čím lepšie je pacient informovaný, ako nutričné doplnky fungujú, na čo sú dobré, čo obsahujú a prečo je preňho výhodné byť v čase choroby alebo v rámci operácie optimálne vyživovaný, tým lepšie obvykle spolupracuje. Zvlášť na začiatku užívania tekutých nutričných doplnkov treba chorému zdôrazniť nutnosť ich príjmu po malých porciách, t. j. piť slamkou, po lyžičkách či po malých dúškoch. Tak sa dá najlepšie zistiť, či bude chorý vybranú výživu dobre tolerovať a či ju jeho organizmus bude dobre tráviť. Naopak, nikdy by sa nemal vypiť celý nápoj naraz, a to ani v prípade dlhotrvajúceho užívania.

Na teplote nezáleží, na chuti áno

Nutričné doplnky je možné konzumovať chladené, uchovávané pri izbovej teplote alebo mierne zahriate do 50 stupňov Celzia. Ponechajte na pacientovi, akú teplotu nápoja zvolí. Mnoho pacientov konzumuje tieto nápoje chladené. Chladný nápoj podporuje chuť k jedlu. Nutričné doplnky je možné konzumovať týždne aj mesiace, musia však chorému chutiť. Je preto vhodné vyskúšať viac druhov a chutí nutričných doplnkov a kontrolovať, koľko chorý vypije a či mu prípravok stále chutí, alebo je potrebná jeho zámena za iný, či už len za inú príchuť, alebo napríklad vymeniť mliečny prípravok za džúsový typ.

Diabetici a nutričné doplnky

Pre pacientov s diabetom sú k dispozícii plnohodnotné dia nápoje (napríklad Diasip), vyvinuté špeciálne pre potreby diabetikov. Ak však má chorý svoju cukrovku dobre pod kontrolou, je možné podávať aj nediabetické prípravky. (zak) Zdroj: Prakt lékáren 2009;5(1):10–15. (http://www.solen.cz/pdfs/lek/2009/01/03.pdf)

Čtěte dále:

Pripútal vás na lôžko úraz? Dostaňte sa čo najrýchlejšie späť do kondície!

Obväzy i bandáže, ľadové obklady, pokoj na lôžku a rehabilitácie – to všetko má svoje miesto v liečbe a hojení úrazov. Stále však v tomto výpočte...

Poruchy prehĺtania môžu viesť k vážnej podvýžive. Nepodceňujte ich!

Schopnosť prehltnúť potravu alebo tekutinu bez problémov sa môže zdravému človeku javiť ako absolútna samozrejmosť. To však neplatí pre pacientov,...

Podvýživa predstavuje problém aj vo vyspelých krajinách

Navzdory všeobecnej mienke je podvýživa u starších pacientov podstatne väčším problémom ako obezita. Prinajmenšom vtedy, ak je veľkosť problému...

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST