Zdravie seniorov: dostatok vody a bielkovín je zásadný II.

S pribúdajúcim vekom sa menia výživové nároky organizmu. 
Telo staršieho človeka potrebuje, okrem iného, dostatočný príjem kvalitných bielkovín. V opačnom prípade sa organizmus stretáva s oslabenou imunitou, bielkoviny potrebujeme aj na budovanie svalovej hmoty. Nedostatok bielkovín znamená aj väčšiu náchylnosť na infekcie, vyššiu lámavosť kostí, problémy so zubami atď.

Príprava potravín bohatých na bielkoviny (mäso, vajcia, strukoviny) väčšinou potrebuje určitú prípravu, bez varenia sa väčšina týchto surovín nezaobíde. Aj to môže byť dôvod, prečo seniori konzumujú menej proteínov než zvyšok populácie.
    

Koľko bielkovín je dosť


Odborné štúdie naznačujú, že seniori potrebujú viac proteínov, ako si väčšinou myslíme. Aj preto je dôležité zabezpečiť dostatočný prísun týchto živín.

• Denná dávka by mala smerovať u seniora k 1,2 g bielkovín na 1 kg telesnej hmotnosti.
• V prípade špecifických zdravotných ťažkostí sa poraďte so svojím lekárom.
• Dostatočný prísun bielkovín môžu zabezpečiť aj špeciálne tekuté prípravky, napríklad Nutridrink.

Príklad obsahu bielkovín:


vajcia: 7 g
plátok syra: 8 g
plechovka tuniaka alebo kuracieho mäsa: 40 g

Chytré tipy na zvýšenie príjmu bielkovín:


Raňajky: cereálie zalejte kravským alebo sójovým mliekom namiesto vody 
(+ 8 g bielkovín)
Obed: pridajte do šalátu alebo polievky pol šálky fazule či iných strukovín
Olovrant: pridajte sušené mlieko do pudingu alebo ovocného koktailu
Večera: zjedzte všetko s obsahom bielkovín skôr, než sa pustíte do zvyšku jedla


Ďalšou dôležitou súčasťou jedálneho lístka vášho seniora je príjem tekutín.
Koľko je dosť a ako zariadiť, aby dedko alebo babička naozaj pitný režim dodržiavali? Čítajte tu.
(jah)

Zdroj: www.aplaceformom.com/blog/senior-nutrition-recommendations/

Čtěte dále:

Význam správnej výživy pre pacientov po mozgovej mŕtvici

Je smutným faktom, že škody napáchané mozgovou mŕtvicou dokáže dnešná medicína liečiť len nepriamo a často nie príliš efektívne. O to...

Teplé dni prospievajú slabým a chorým, ale...

Dnes už to pociťujeme omnoho menej, ale naši predkovia vnímali rozdiel medzi zimnou a letnou stravou veľmi zreteľne. Zatiaľ čo zimná strava...

Ovplyvňuje výživa pacientov s rakovinou hrubého čreva priebeh ich ochorenia?

Dnes už asi všetci vieme, že nezdravá strava s nadmierou červeného mäsa a nedostatkom zeleniny a ovocia zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva....

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST