Odporúčania pri hnačke

Pri ťažšej a dlhotrvajúcej hnačke hrozí strata tekutín, minerálnych látok, vitamínov a stopových prvkov.  

Pokiaľ sa u vás objaví hnačka, musíte na tento problém upozorniť lekára, ktorý stanoví príčinu a rozhodne o ďalšom postupe liečby a diétnom opatrení. Pokiaľ vám lekár odporučil diétu, sú pre vás vhodné nasledujúce odporúčania.

  • Jedzte počas dňa malé porcie jedla, častejšie, v intervaloch 2 – 3 hodín. 
  • Vyraďte nafukujúcu a ťažko stráviteľnú zeleninu.

 Vhodná je zelenina varená a dusená, napr.: mrkva, zeler, petržlen, tekvica, špenát, lisovaná zelená fazuľka, rajčinový pretlak na prípravu polievok a omáčok a pod.

Nevhodná je zelenina nafukujúca, surová a sterilizovaná, napr.: kapusta, kel, karfiol, paprika, uhorky, hlávkový šalát, rajčiny, cibuľa, kukurica, hrášok a pod.
 Nevhodné sú všetky druhy strukovín – hrach, fazuľa, šošovica, sója a pod  
 

  • Obmedzte ovocie. 

 Vhodné je dobre vyzreté, nenafukujúce ovocie, napr. strúhané jablká, banán, kompótové lúpané broskyne, marhule; malé množstvo džemu alebo pyré marhuľové, jablkové, jahodové bez zrniečok a pod, vhodné sú aj rôzne ovocné rôsoly. 

Nevhodné sú všetky druhy nezrelého ovocia; kyslé ovocie – napr. ríbezle, egreš, kivi, višne; ovocie obsahujúce drobné zrniečka a kremičitany – jahody, maliny, ostružiny, hrušky; ovocie, ktoré napúča – čerešne, hrozno, figy, slivky, ringloty a pod. 

 Citrusové ovocie je vhodné konzumovať vo forme vytlačených štiav, vláknina v šupkách môže dráždiť tráviaci trakt. Je nutné prihliadať na individuálnu znášanlivosť.. 
 

  • Konzumácia pečiva.

 Vhodné je biele pečivo – žemle, rožky, veka, biely hriankový chlieb, netučná vianočka, mazanec alebo starší chlieb. 

 Nevhodné je celozrnné pečivo, čerstvé kysnuté pečivo, buchty, koláče, šišky, kupovaný polievaný perník, müsli.  
 

  • Obmedzte mlieko a niektoré mliečne výrobky.

 Vhodný je netučný tavený syr, nízkotučné tvrdé syry (napr. eidam), nízkotučný tvaroh, tvarohové syry bez príchutí, netučné jogurty a pod. 

Nevhodné sú plesňové syry, zrejúce syry, smotanové syry, šľahačka, mlieko ako samostatný nápoj a pod . 

V ojedinelých prípadoch je nutné prechodne mlieko a mliečne výrobky úplne vylúčiť zo stravy. Dôvodom je obsah laktózy, ktorá môže byť z dôvodov liečby zle trávená. 
 

  • Jedzte vhodné potraviny bohaté na draslík a sodík.

 Hovädzí alebo kurací vývar, rybie mäso, kuracie mäso, šunka, zemiaky, mrkva, banán, jablko, ryža, atď. Marhule sú tiež vhodné, odporúčame však prihliadať na individuálnu znášanlivosť a konzumovať najlepšie ako kompót, pyré alebo ovocnú detskú výživu.  

Pri príprave pokrmov dochádza k stratám draslíka zlou technologickou úpravou, predovšetkým zbytočne dlhým namočením lúpaných zemiakov vo vode alebo dlhým varením vo veľkom množstve vody. Vhodná je úprava zeleniny i zemiakov v pare.  
 

  • Mäso, údeniny a údenárske výrobky:

 Vhodné je mäso kuracie, morčacie, chudá sliepka, králik, ryby, napr. filé, kapor, šťuka, chudé bravčové, napr. stehno, kotleta a chudé hovädzie mäso zo stehna. 

  Konzumácia údenín nie je vhodná. Pokiaľ však chcete zaradiť do jedálneho lístka túto skupinu potravín, vyberajte si netučné druhy, ktoré sú ľahko stráviteľné, kuraciu šunku, bravčovú šunku, hydinové diétne údeniny a pod.  

Nevhodné sú tučné mäsá, ako je bravčový bôčik, krkovička, kačka, hus, baranina, zverina, údené mäso, slanina, vnútornosti, jaternice, plnky do jaterníc, mäsové konzervy, paštéty a ostatné údeniny. 
 

  • Vajcia:  

 Používajte na prípravu pokrmov, v ktorých sú tepelne spracované. Vhodné sú varené vajcia. 
Nevhodné sú miešané smažené vajcia.  
 

  • Tuky: 

Pridávajte v malom množstve do hotových pokrmov, napr.: maslo, rastlinný olej. Na pomastenie pečiva môžeme použiť maslo alebo rastlinné tuky (Flóra, Rama, Perla a pod.). Množstvo tuku závisí od  individuálnej znášanlivosti. Tučné jedlá zhoršujú hnačky.

 Vynechajte smažené jedlá a prepálené tuky, tučné pokrmy. 

  • Korenie:

Vhodné sú zelené vňate, kôpor, pažítka, petržlenová vňať, majoránka, vývar z rasce, soľ, citrónová šťava a pod.

 Nevhodné je ostré korenie, ako je čierne korenie, čili, paprika, zmesi korení na grilovanie, pečenie, do gulášov, horčica a pod Možno použiť malé  množstvo plnotučnej horčice, cca 1 polievkovú lyžicu/porciu. 

  • Nápoje:

Sú vhodné nesýtené nápoje, mierne sladený slabý čierny čaj, zelený čaj, bylinkové čaje, ovocné čaje, obilninová káva (Melta, Vitakáva, Caro), káva bez kofeínu, v malom množstve ovocné a zeleninové šťavy získané lisovaním, napr. z mrkvy, pomaranča, jablka, červenej repy.

 Obmedzte nápoje s obsahom kofeínu, ako je káva, silný čaj a čokoláda.

 Nevhodné sú sýtené nápoje, limonády, sýtené vody, džúsy, nápoje s vyšším obsahom cukru a alkoholické nápoje. 

  • Ostatné pokrmy a pochutiny:

Obmedzujte žuvačky bez cukru a cukrovinky sladené sorbitolom, ktorý môže viesť ku hnačkám.

 Vhodnými príkrmami sú zemiaky, zemiaková kaša, ryža, cestoviny, knedle, halušky.

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

Logo Nutridrink

PORADŇA ODBORNÍKA O VÝŽIVE V CHOROBE

Otázka od: Nina C. (13. 8. 2017)

Dobry den,mam UC,po porode bol relaps,teraz mam lieky a bio liecbu,ale este to nie je 100%tne.schudla som a ako keby...viac >>

Odpoveď odborníka

Dobrý deň,
dôležité je jesť pravidelne (napr. po 3 hodinách) a pestrú stravu.
Rozhodne sa netreba...

 
 
 

NUTRITEST

 
 
 
Nutridrink - silnejší v boji s ochorením
Nové 4-kusové balenie prípravkov z radu Nutridrink
 
 
 
všetky videá

Video

 

Výživa v chorobe - malnutrícia

spustit video

 

Súťaž

 

Súťaženie je úplne jednoduché. Stačí správne odpovedať na naše súťažné otázky a cena môže byť vaša.

 

VAŠE PRÍBEHY

Toto nie je reklama, toto je zazrak

Tak popisujem Vas produkt - Nutridrink - vyziva vchorobe / mlieck ochutene/, ktore pred mnoharokmi...

pokračovanie príbehu | pravidlá
 
VLOŽIŤ VLASTNÝ PRÍBEH