Všeobecné odporúčania

Pacientom, ktorých ochorenie je sprevádzané niektorým z nasledujúcich problémov, sú určené rady, ktoré majú za cieľ zmierniť ťažkosti spojené s liečbou, pomôcť s výberom potravín a tým zlepšiť stav výživy.

 Nežiaduce účinky nádorového ochorenia a komplikácie pri príjme výživy: 

Nádorové ochorenia prinášajú pacientom množstvo ďalších komplikácií. Jednou z nich je nedostatočná výživa. Neexistuje jednotné pravidlo či princíp, podľa ktorého by bolo možné sa pri príjme potravy riadiť. Ponúkame vám teda všeobecné odporúčania, ktoré sa osvedčili a môžu vám pomôcť. I napriek tomu sa môže vyskytnúť nežiaduca komplikácia. V tomto prípade odporúčame konzultáciu s lekárom.  

  • Doprajte si dostatok pestrej a rozmanitej stravy.
  • Jedzte skôr v malých dávkach, 5 – 6 x denne. 
  • Zostaňte pri svojich obľúbených jedlách, nie je nutné zavádzať razantné zmeny jedálneho lístka. 
  • Dbajte, aby jedálny lístok obsahoval všetky základné živiny (bielkoviny, tuky, sacharidy), vitamíny, minerálne látky, stopové prvky. 
  • Dbajte na to, aby v chladničke nechýbali mliečne výrobky. 
  • Jedzte veľa ovocia a zeleniny, hlavne surovej.
  •  Obmedzujte potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo živočíšnych tukov a cholesterol, dávajte prednosť rastlinným olejom. Jedzte potraviny bohaté na kvalitné zdroje bielkovín (hydinové alebo rybacie mäso, strukoviny). Pokiaľ sa vyskytuje neznášanlivosť mäsa, vynechajte ho a nahraďte rastlinnými potravinami, ktoré sú bohaté na bielkoviny. 
  • Pite denne aspoň 2 litre tekutín. 
  • Vyhýbajte sa potravinám, ktoré sú imunologicky rizikovejšie. 
  • V prípade, že sa stravujete mimo domova, vyberajte si overené reštaurácie, kde je zaistená dostatočná hygiena. 
  • Na zvýšenie chuti do jedla a pokiaľ to stav a liečba dovoľujú, doprajte si malý pohárik piva alebo vína.
  • Doprajte si krátku prechádzku pred jedlom.

 Nezabúdajte, že nielen chuťou, ale aj ostatnými zmyslami vnímate prijímanú potravu. Farebne pestrá úprava taniera, vôňa, vhodná teplota jedla celkove zvyšujú chuť a príťažlivosť pokrmu. Doprajte si teda to najlepšie. 

 Pri väčšine chorých je výrazne oslabená imunita, čo si vyžaduje zvýšenú starostlivosť a dôslednosť zameranú na hygienu potravín. Vyskúšajte v praxi niektoré z našich rád a  receptov a vyberte si tie, ktoré vám najlepšie vyhovujú.

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

Logo Nutridrink

PORADŇA ODBORNÍKA O VÝŽIVE V CHOROBE

Otázka od: Nina C. (13. 8. 2017)

Dobry den,mam UC,po porode bol relaps,teraz mam lieky a bio liecbu,ale este to nie je 100%tne.schudla som a ako keby...viac >>

Odpoveď odborníka

Dobrý deň,
dôležité je jesť pravidelne (napr. po 3 hodinách) a pestrú stravu.
Rozhodne sa netreba...

 
 
 

NUTRITEST

 
 
 
Nutridrink - silnejší v boji s ochorením
Nové 4-kusové balenie prípravkov z radu Nutridrink
 
 
 
všetky videá

Video

 

Výživa v chorobe - malnutrícia

spustit video

 

Súťaž

 

Súťaženie je úplne jednoduché. Stačí správne odpovedať na naše súťažné otázky a cena môže byť vaša.

 

VAŠE PRÍBEHY

Toto nie je reklama, toto je zazrak

Tak popisujem Vas produkt - Nutridrink - vyziva vchorobe / mlieck ochutene/, ktore pred mnoharokmi...

pokračovanie príbehu | pravidlá
 
VLOŽIŤ VLASTNÝ PRÍBEH