Úvodná stranaVýživa dospelychVýživa a operácia
 

Výživa a operácia

Každý z nás sa môže dostať do situácie, keď musí podstúpiť operačný výkon a následnú hospitalizáciu v nejakom zdravotníckom zariadení. Môže to byť aj zákrok menšieho rozsahu a dôležitosti.

Či už ide o vopred plánovaný zákrok alebo o akútny príjem, je potrebné si uvedomiť, že stravovanie v nemocniciach nie je hotelovou službou, no malo by byť premyslenou výživou, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou liečby. Príslušný druh stravovania – diétu – ordinuje ošetrujúci lekár a zostavuje nutričná terapeutka. Tá by tiež mala prebrať pripomienky a otázky. Nutričná terapeutka je tým správnym človekom, ktorý by vám mal poradiť, ako sa stravovať po prepustení domov, či po návrate do práce. A to obzvlášť vtedy, keď je dlhodobá zmena stravovania nevyhnutná.

Chudnutie nie je namieste

Pred pobytom v nemocnici sa neodporúča začať chudnúť. Pokiaľ sa pripravujete na operáciu a redukujete hmotnosť, treba 3 až 4 týždne pred operáciou chudnutie ukončiť a stravovať sa plnohodnotne. Je tiež veľmi dôležité, aby ste pri prijatí informovali lekára a nutričnú terapeutku o tom, že vaša výživa v čase pred hospitalizáciou nebola dostatočná, či už úmyselne (pri chudnutí), či neúmyselne (pre zdravotné ťažkosti, nevoľnosť, bolesti). Informujte aj o zmene hmotnosti počas posledných 6 mesiacov. Nutričnú terapeutku je potrebné tiež vopred upozorniť, že niektoré pokrmy neznášate alebo že sa stravujete menej obvyklým spôsobom.

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST