Cukrovka 2. typu

Čo môžete pre seba urobiť sami?

Až 50 % mužov a 70 % žien s cukrovkou 2. typu je obéznych. Obezita je pritom hlavný faktor, ktorý vyvoláva necitlivosť tkanív na inzulín.

Prvým liečebným opatrením je zníženie hmotnosti, teda úprava jedálneho lístka a pohybového režimu. Dosiahnutie ideálnej hmotnosti nie je často možné, no aj mierne zníženie hmotnosti (5 – 10 kg) môže značne zlepšiť priebeh cukrovky 2. typu. Pri pacientoch s nadváhou znižujeme denný energetický príjem postupne.

Moderne poňatá diabetická diéta je veľmi blízka všeobecne odporúčanej strave na prevenciu aterosklerózy. Typ diabetickej diéty je určovaný energetickým obsahom stravy, pomerom prijatých základných živín (sacharidov, tukov a bielkovín) a obsahom minerálnych látok, vitamínov, cholesterolu a vlákniny.

 Diabetická diéta je zostavená tak, aby bola celková denná energetická potreba zaistená z 55 – 60 % sacharidmi, z 30 % tukmi a z 15 % bielkovinami. Okrem toho má mať obmedzený obsah cholesterolu a zvýšený obsah vlákniny. Podstatu a základy vám vysvetlí lekár – diabetológ alebo diétna sestra. Je pritom nevyhnutné zobrať do úvahy cieľovú hmotnosť, doterajšie stravovacie a pohybové návyky, typ profesie a energetický výdaj pracovný a mimopracovný. 

 Dôležité je rozdelenie jedla na viaceré denné porcie, ktoré organizmus menej zaťažia vstrebanými živinami. Mnohí ľudia sú zvyknutí jesť raz alebo dvakrát denne, väčšinou popoludní a večer. Preto je niekedy ťažké rozdeliť jedlo na niekoľko pravidelných dávok. Obézni diabetici musia najprv celkový objem prijímaného jedla podľa odporúčaní znížiť a až toto množstvo rozdeliť do 3 denných pravidelných dávok. 

 Rovnako ako každý iný pacient, môže byť aj diabetik ohrozený malnutríciou (podvýživou). A to buď z dôvodu zníženého príjmu potravy (nechutenstvo, zhoršená chuť do jedla, nevyvážená strava) alebo zvýšením energetických potrieb (choroba, horúčka, fyzická a psychická námaha). 
 Zvýšiť príjem energie a živín bežnou a správnou stravou nie je bohužiaľ vždy možné. V takom prípade je správnym medicínskym riešením použitie prípravkov enterálnej klinickej výživy, ktoré pomôžu obnoviť plnohodnotný príjem energie a živín v optimálnom pomere. Typickým a najznámejším príkladom je prípravok Nutridrink Jeho variantom uspôsobeným pre diabetikov je prípravok Diasip

 Ak trpíte nechutenstvom, strácate na hmotnosti alebo máte problém s nízkou hmotnosťou, zaraďte Diasip ako pravidelný doplnok stravy 1-3 balenia  denne po jedle alebo medzi jedlami. 

 Diasip 

  • je výživa špeciálne vyvinutá pre pacientov s cukrovkou, určená na popíjanie (sippingu) 
  • je izokalorický – 200 ml obsahuje 208 kcal 

 Nutrison Advanced Diason Low Energy

  • enterálna klinická výživa vyvinutá špeciálne pre pacientov s cukrovkou, určená na podávanie sondou. 
 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

Logo Nutridrink

PORADŇA ODBORNÍKA O VÝŽIVE V CHOROBE

Otázka od: Nina C. (13. 8. 2017)

Dobry den,mam UC,po porode bol relaps,teraz mam lieky a bio liecbu,ale este to nie je 100%tne.schudla som a ako keby...viac >>

Odpoveď odborníka

Dobrý deň,
dôležité je jesť pravidelne (napr. po 3 hodinách) a pestrú stravu.
Rozhodne sa netreba...

 
 
 

NUTRITEST

 
 
 
Nutridrink - silnejší v boji s ochorením
Nové 4-kusové balenie prípravkov z radu Nutridrink
 
 
 
všetky videá

Video

 

Výživa v chorobe - malnutrícia

spustit video

 

Súťaž

 

Súťaženie je úplne jednoduché. Stačí správne odpovedať na naše súťažné otázky a cena môže byť vaša.

 

VAŠE PRÍBEHY

Toto nie je reklama, toto je zazrak

Tak popisujem Vas produkt - Nutridrink - vyziva vchorobe / mlieck ochutene/, ktore pred mnoharokmi...

pokračovanie príbehu | pravidlá
 
VLOŽIŤ VLASTNÝ PRÍBEH