Úvodná stranaVýživa dospelychVýživa v chorobe
 

O výžive

„Tvoja výživa bude tvojím liekom“

hlásal Hippokrates už pred 2500 rokmi.
A so slovami slávneho gréckeho lekára dnes súhlasí drvivá väčšina lekárov i sestier.

Prečo je výživa pri ochorení taká životne dôležitá?
Je vôbec možné sa úplne vyliečiť bez správnej nutričnej podpory?
A aká výživa je pri chorobe najvhodnejšia?

Výživa je jednou zo základných potrieb ľudského organizmu. Dvojnásobne toto tvrdenie platí v situácii, keď je človek oslabený chorobou. Nároky na príjem energie a živín sú podstatne vyššie, a niet preto divu, že telo aj napriek modernej a kvalitnej terapii môže slabnúť a chradnúť. 

Prečo to tak je?

Malnutrícia (podvýživa) spôsobená chorobou má na rozdiel od podvýživy spôsobenej hladovaním svoje špecifiká. Choroba je pre organizmus obrovská záťaž a dochádza k obmedzeniu všetkých menej dôležitých funkcií.

Prečo nemá chorý človek chuť do jedla?

V chorobe organizmus reaguje veľmi úsporne a všetku energiu šetrí na boj s chorobou. Keďže trávenie živín spotrebováva značné množstvo energie, snaží sa telo tomuto výdaju brániť.

Odbúravajú sa v chorobe tukové zásoby?

Využitie tukových zásob je v chorobe problematické, a preto sú potrebné energie a bielkoviny získavané zo svalovej hmoty (ako prvá sa odbúrava svalovina hrudníka a srdcová svalovina, čo má za následok ako sťažené samovoľné dýchanie, tak srdcový výdaj). Tým dôjde veľmi rýchle k celkovému oslabeniu organizmu. Obzvlášť rýchlo táto situácia nastáva u starších pacientov, ktorí predsa len nemajú takú zásobu svalovej hmoty ako dvadsaťročný športovec. Nezriedka sa potom stane, že pacient oslabený chorobou prestane byť sebestačný, nemôže sa sám poriadne najesť a problém sa ďalej prehlbuje (bludný kruh malnutrície). Bez preháňania býva preto malnutrícia tiež nazývaná „tichým zabijakom“.

 | Pokračovanie | 

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST