Úvodná stranaVýživa dospelychVýživa v chorobeVýživa pri niektorých ochoreniach
 

Výživa pri niektorých ochoreniach

Tuk nesvedčí ani srdcu a cievam

Odporúča sa vyhýbať sa tmavým mäsám, údeninám, tučným syrom a tukom. Prednosť je treba dávať nízkotučným výrobkom a do jedálneho lístka zaraďovať dostatok zeleniny a ovocia. Iba v prípade, keď pacient trpí na opuchy, sa odporúča vyhýbať sa dôsledne soleným pokrmom a minerálnym vodám s obsahom sodíka.

Žlčník potrebuje pozornosť

Každý organizmus reaguje inak, a preto je dôležitý individuálny prístup. To, čo niekomu vôbec neuškodí, inému spôsobí veľké ťažkosti. Každý si musí vyskúšať na vlastnej koži, čo mu nerobí dobre. Všeobecne však platí, že najhoršou kombináciou sú žĺtky s tukom a cukrom. Žlčník nemá tiež rád prejedanie, konzumáciu ťažkých a tučných pokrmov. Často záchvat spôsobí pečivo, ktoré nadúva a zelenina. Pri zostavovaní jedálneho lístka sa preto zamerajte na mäso chudé, na prípravu jedla použite iba minimum tuku a konzumujte dostatok vlákniny (ovocie, zeleninu). Aj klasické recepty sa dajú pripraviť tak, aby týmto požiadavkám zodpovedali.

Vredy neznášajú kávu

Obdobné zásady, ktoré platia pre pacientov s ochorením žlčníka, platia aj pre choroby vredové. Jediným rozdielom je to, že „vredári“ si môžu občas a v malom množstve, trebárs pri rodinných oslavách, dopriať majonézu. Čierna káva s kofeínom je však pre nich úplne tabu. Aj kávu bez kofeínu môžu iba v primeranom množstve. Pri zažívacích ťažkostiach je vhodnejšia káva instantná, pretože menej dráždi sliznicu.

 
Infolinka ZADARMO

Po - pi | 8:30 - 16:00
0800 444 006

NUTRITEST